Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mandela var forbannet på ANC

- Har ikke benyttet mulighetene til større utjamning.

 TIL MINNE:  Blomster på sokkelen av Nelson Mandela-statuen på Parliament Square i London i formiddag. Foto: Toby Melville, Reuters/NTB Scanpix.
TIL MINNE: Blomster på sokkelen av Nelson Mandela-statuen på Parliament Square i London i formiddag. Foto: Toby Melville, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nelson Mandela forlot verden med mye sinne rettet mot sitt parti ANC, forteller Afrika-ekspert Magnus Flacké.

Årsaken er de ekstreme ulikhetene som fortsatt hersker i Sør-Afrika.

- Sør-Afrika er et land med fortsatt ekstrem ulikhet mellom svarte og hvite mennesker. Dersom Mandela kunne ha uttalt seg det siste året, ville han vært fly forbannet på ANC, fordi de ikke har benyttet mulighetene fra 1994 til å skape større utjamning.

-Det er et korrupt og urettferdig samfunn, ikke minst på det økonomiske planet, sier Flacké, som er leder av Fellesrådet for Afrika, til NTB.

Han var på jobbreise i landet i forrige uke og vet fra sikre kilder at Mandela var alt annet enn begeistret for utviklingen i ANC.

- Mandela var sint på at ANCs folk brukte regjeringsmakten til å gjøre seg selv rike i stedet for å hjelpe folket, sier Flacké, som ikke tror arven etter Mandela vil få stor betydning for utviklingen i landet.

- Mandela spilte en enorm rolle i overgangen fra apartheidstyret. Han har vært en inspirasjon i sin evne til å ikke vise hat, men derimot å ønske forsoning og brobygging etter å ha vært fengslet. Folk vil bruke noen dager til å tenke på ham og feire hans liv. Deretter vil tingene gå sin vante gang.

(NTB).