Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandela vender hjem

Når Nelson Mandela blir pensjonist i sommer, vil han tilbringe mye tid i sin barndoms landsby Qunu. Her har han allerede bygget et hus til seg og kona Graca. Huset er en kopi av bygningen hvor Mandela tilbrakte sin siste tid som fange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jo eldre du blir, jo viktigere blir det å dra tilbake til steder hvor du har gode minner. Her er jeg virkelig hjemme, fortalte Mandela en gjest etter at han hadde gått sin sedvanlige morgentur i åssidene rundt Qunu.

I dette landskapet gjetet Mandela dyr som barn. Han tenkte ofte på åsene rundt Qunu i de 27 årene han satt i fengsel. Nå vil han tilbringe noen av sine siste dager blant slektningene og husdyra i den fattige landsbyen.

Høvdingsønn

Nelson Rolihlahla Mandela ble født som høvdingesønn i 1918 og tilbrakte barneårene i Qunu. Han var tiltenkt en framtredende rolle i det tradisjonelle stammesamfunnet. Navnet Rolihlahla oversettes gjerne med «brekke grein av treet», eller friere som «bråkmaker». Dette skulle vise seg å være treffende. Mandela brøt med stammen, dro til byen og valgte en helt annen løpebane. Likevel har han aldri glemt sine røtter.

Lite har endret seg i Qunu siden Mandelas barndom. Et 50-talls runde leirhytter ligger spredt i landskapet. Her er det ikke innlagt strøm eller vann. Klærne vaskes i elva og åkrene pløyes med okser.

- Fattigdommen var her da jeg sist besøkte stedet, og fattigdommen er her fortsatt. Mitt hjerte er forferdelig sårt på grunn av denne fattigdommen som stirrer meg i ansiktet, sa Mandela da han fikk sitt første gjensyn med Qunu etter 34 år i 1990.

Fengsel

Det eneste moderne huset er Mandelas, og det ligger gjemt bak piggtråd. Men det er ikke bare beliggenheten som er viktig for Mandela. Selve bygningen har også sin egen betydning. Mandela har nemlig rekonstruert huset hvor han tilbrakte sin siste tid i fengsel.

- Dette var det første romslige og komfortable hjemmet jeg hadde hatt. Jeg kjente dimensjonene fra før, så jeg ville ikke trenge å famle rundt i mørket for å finne kjøkkenet, skriver Mandela i sin selvbiografi.

Nå bruker han og Graca huset i Qunu som sitt landsted.

Barnebarn

Mandela er ikke særlig meddelsom om hva han skal gjøre når han blir pensjonist. Men på ett punkt er han klar: Barnebarna skal prioriteres.

- Jeg savner muligheten til å lytte til dem, til deres drømmer. Jeg har lovet meg selv at, uansett hva jeg gjør, må jeg gi barnebarna mer tid for å hjelpe dem å vokse opp, sa Mandela nylig i et intervju med avisa The Toronto Star.

Derfor har han beholdt boligen i Johannesburg, for å kunne være nær barnebarna når de går på skolen. Han og Graca legger opp til pendling mellom landsbyen og storbyen.

Nelson Mandela har holdt et heseblesende tempo som president. Den siste tiden har 80-åringen i perioder vært tydelig sliten, og har trappet ned på virksomheten. Nå ser han fram til å gå av og overlate ansvaret til yngre krefer.

- Jeg kommer vel til å stå på gata med plakat hvor det står at jeg har mistet jobben, er uten penger, men har stor familie og ny kone, så vær så snill og hjelp meg!, spøkte Mandela da han i forrige traff journalister foran Europa-turnhen. I morgen kommer Mandela for å ta farvel med Norge.

Kilder: Martin Meredith: «Nelson Mandela - A biography», Nelson Mandela «Veien til frihet» og diverse avisartikler.