Mandelas ambulanse brøt sammen på vei til sykehuset

Måtte vente 40 minutter i bitende kulde.

KJEMPER FOR LIVET: Tilstanden til Nelson Mandela er kritisk etter at han ble innlagt på sykehus i Pretoria for et par uker siden. Reisen fra Johannesburg til sykehuset foregikk ikke uten dramatikk. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpix
KJEMPER FOR LIVET: Tilstanden til Nelson Mandela er kritisk etter at han ble innlagt på sykehus i Pretoria for et par uker siden. Reisen fra Johannesburg til sykehuset foregikk ikke uten dramatikk. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble dramatisk da Nelson Mandela skulle fraktes fra Johannesburg til sykehuset i Pretoria da han ble innlagt med en lungeinfeksjon for et par uker siden.

For på vei til den sørafrikanske hovedstaden, brøt Mandelas ambulanse sammen på grunn av motortrøbbel.

Den tidligere sørafrikanske presidenten måtte derfor flyttes over i en annen ambulanse, bekrefter talsperson for nåværende president Jacob Zuma, Mac Maharaj, overfor BBC.

Måtte vente Pretoria ligger rundt 70 kilometer nord for Johannesburg. Maharaj understreker at Mandela var i trygge hender hele tida, omgitt av akuttsykepleiere, mens de ventet på en ny ambulanse.

Ifølge den amerikanske tv-kanalen CBS måtte følget imidlertid vente i hele 40 minutter i bitende vinterkulde før Mandela kunne føres inn i ambulanse nummer to.

Mac Maharaj bekreftet også hendelsen i et intervju med den lokale tv-kanalen ENCA.

- Jeg skjønner bekymringen dette skaper, sier han i dette intervjuet, ifølge BBC.

Maharaj forteller videre at de ble forsikret av legene om at Mandelas helsetilstand ikke ble forverret som følge av hendelsen.

- Det er sånt som skjer, sier han.

Kritisk Dette var tredje gang Sør-Afrikas frigjøringshelt ble innlagt på sykehus i år, og den sørafrikanske presidenten kunngjorde i går at Mandelas tilstand er kritisk.

STØTTEERKLÆRINGER: En rekke støtteerklæringer er hengt opp utenfor sykehuset i Pretoria hvor Mandela er innlagt. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpix
STØTTEERKLÆRINGER: En rekke støtteerklæringer er hengt opp utenfor sykehuset i Pretoria hvor Mandela er innlagt. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Legene gjør alt de kan for å bedre tilstanden hans og sørger for at Madiba er tatt godt vare på og er komfortabel. Han er i gode hender, sa Zuma i en pressemelding som ble sendt ut etter at han hadde besøkt Mandela på sykehuset i Pretoria.

Madiba er kjælenavnet mange sørafrikanere bruker om sin frigjøringshelt.

- Det er viktig å ikke klamre seg fast til falske håp, men på samme tid ha ham i tankene våre og håpe han får mer styrke, sier Mac Maharaj til BBC.

- Har ikke bedt om å slippe Samtidig har Mandelas datter blitt intervjuet av CNN. Hun sier følgende om den medisinske behandlingen av faren:

- De behandler ham fortsatt med de beste medisinene som finnes. I vår kultur, Tembo-kulturen, slutter du ikke å behandle en person før vedkommende har sagt: «Vær så snill, barn og familie, la meg få slippe». Faren vår har ikke sagt det til oss ennå, sier hun.

- Så disse menneskene som snakker om at vi bør la ham få slippe... Han har ikke bedt om det ennå, og vi har ikke sett slutten ennå. Bare gud vet når slutten kommer.