Mandelas datter: - Han kommuniserer

Sier faren gjør «bemerkelsesverdige fremskritt».

FYLLER 95: I morgen fyller Nelson Mandela 95 år. I et intervju med Sky News forteller datteren hans at han gjør «bemerkelsesverdige fremskritt». Tilstanden til Mandela betegnes fortsatt som kritisk. Foto: Kim Ludbrook / EPA
FYLLER 95: I morgen fyller Nelson Mandela 95 år. I et intervju med Sky News forteller datteren hans at han gjør «bemerkelsesverdige fremskritt». Tilstanden til Mandela betegnes fortsatt som kritisk. Foto: Kim Ludbrook / EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zindzi Mandela sier til britiske Sky News at Nelson Mandela når gjør «bemerkelsesverdige fremskritt» på sykehuset, og at han nå kommuniserer med både øynene og hendene.

- Du kan se at det er et lys i øynene hans, den samme energien og styrken, sier hun.

Hun forteller at da hun besøkte faren på sykehuset tirsdag så han på tv og bruker hodetelefoner for å høre lyd.

Nelson Mandela ble 8. juni innlagt ved Mediclinic Hjertehospital i den sørafrikanske hovedstaden Pretoria. Nå håper datteren Mandela «snart» er frisk nok til å skrives ut av sykehuset.

Fyller 95 I morgen fyller den tidligere presidenten og fredsprisvinneren 95 år. Barnebarna Swati Dlamini og Zaziwe Dlamini-Manaway sier til britiske The Guardian, at rundt 30-40 familiemedlemmer vil besøke Mandela på sykehuset i Pretoria i morgen.

De sier han kan forvente seg 95 cupcakes og kort laget av barna i familien. Tilstanden til Mandela beskrives fortsatt som kritisk, men familien sier han har «blitt mye bedre».

Familien vil ta med seg noe av Mandelas yndlingsmat til sykehuset i morgen, og planlegger også en helt spesiell gave til jubilanten.

- Naturligvis er det veldig vanskelig å finne på en ideell gave, så vanligvis lager vi bare store bilder av alle familiemedlemmene og sammenkomster. Vi har en ny, stor kollasj vi skal gi ham i morgen, sier Zindzi Mandela til Sky News.

Både sørafrikanere og resten av verden vil i morgen feire Mandela-dagen, som ble innstiftet av FN i 2009 med det formål å hedre arven og verdiene fra den sørafrikanske fredsprisvinneren og symbolet for svart frigjøring.

«Har det bra» Zindzi Mandela sier faren ga henne et stort smil da hun besøkte ham tirsdag.

- Han gjør bemerkelsesverdige fremskritt. Han nikker, og av og til løfter han hånden sin som om han vil ta oss i hånden, sier hun.

Nelson Mandelas kone, Graça Machel, sa tidligere i juli at Mandela innimellom har smerter, men at «han har det bra».

Kona har overnattet hos ektemannen flere netter, men har vært sparsom med opplysninger om hans tilstand, og om den familie-striden som ennå pågår om gravene til tre av hans barn.

Det dreier seg egentlig om hvor Nelson Mandela skal gravlegges, fordi han ønsker å hvile side om side med sine barn.

- KOMMUNISERER: Nelson Madelas datter, Zindzi Mandela, utenfor sykehuset i Pretoria 26. juni. Zindi sier i et intervju at faren kommuniserer med øyne og hender. Foto: Filippo Monteforte / AFP Photo
- KOMMUNISERER: Nelson Madelas datter, Zindzi Mandela, utenfor sykehuset i Pretoria 26. juni. Zindi sier i et intervju at faren kommuniserer med øyne og hender. Foto: Filippo Monteforte / AFP Photo Vis mer