Mandelas eldste datter kritiserer pressen

Har sett seg lei på spekulasjoner om farens helsetilstand.

KRITISERER PRESSEN: Makaziwe Mandela (t.v) og barnebarn Ndileka Mandela (t.h) forlater sykehuset etter å ha besøkt Nelson Mandela. Makaziwe kritiserer pressen for måten de har håndtert situasjonen på. Foto: AP Photo/Ben Curtis
KRITISERER PRESSEN: Makaziwe Mandela (t.v) og barnebarn Ndileka Mandela (t.h) forlater sykehuset etter å ha besøkt Nelson Mandela. Makaziwe kritiserer pressen for måten de har håndtert situasjonen på. Foto: AP Photo/Ben CurtisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nelson Mandelas eldste datter, Makaziwe, har sett seg grundig lei på spekulasjoner rundt farens helsetilstand.

- De er som gribber, som venter til løven har fortært bøffelen, sier Makaziwe til nyhetsbyrået SABC.

Hun sier at det på sett og vis er et element av rasisme i måten noen av de utenlandske mediene omtaler Nelson Mandelas helsesituasjon på. Spekulasjonene har vært mange, og en del media har publisert rykter som fakta.

Samtidig bekrefter hun at farens helsetilstand ikke er god.

- Jeg skal ikke lyve til dere, han ser ikke bra ut. Men som jeg har sagt tidligere, han reagerer når vi snakker til ham. Han er her fortsatt, han blir kanskje dårligere, men han er her fortsatt, sa hun til SABC.

Nelson Mandela har de siste dagene vært tilkoblet respirator.

- Slutt å spre rykter Hun er ikke alene i kritikken. Mandelas eget parti African National Congress (ANC), ber folk og media om å slutte å spre rykter om tilstanden til den tidligere presidenten.

- Vi ber alle sør afrikanere om å avstå fra sårende og ikke-hjelpsomme rykter om president Mandela. Disse uttalelsene framviser en ufølsomhet fra de som stadig gjentar dem. Ikke bare til Madiba og hans familie, men til hele det Sør Afrikanske folk, og verden som elsker Madiba, sa en talsmann for ANC, Jacksjon Mthembu.

Han la samtidig til at den eneste sikre kilden til informasjon om Mandelas helse er president Zumas kontor. Zuma uttalte tidligere i dag at Mandelas tilstand var langt bedre i dag enn i går.

Talsmann for presidenten, Mac Maharaj, kritiserte også media for å publisere informasjon som ikke var bekreftet, eksempelvis rykter som florerer på sosiale media.

Kritisk, men stabil Mandelas barnebarn Ndileka Mandela sa at det er en vanskelig tid for familien, og at den ikke blir lettere av at de konstant er i medias søkelys, skriver BBC.

- Han er stabil, og vi vil takke alle for støtten og for at de ber med oss (...) som dere vet er vi nervøse for at tilstanden hans er kritisk, men akkurat nå er han stabil, sa hun.

I RESPIRATOR: Tilstanden til Nelson Mandela er kritisk, men stabil. Foto: AFP PHOTO / POOL
I RESPIRATOR: Tilstanden til Nelson Mandela er kritisk, men stabil. Foto: AFP PHOTO / POOL Vis mer