Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandelas fengselskamerat Walter Sisulu død

Den sørafrikanske anti-apartheidveteranen Walter Sisulu, som var en nær alliert av Nelson Mandela, døde mandag, 90 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Sisulu, som var en gigant i kampen mot det hvite apartheidsystemet i Sør-Afrika, døde etter lang tids sykdom i sin kones armer, ifølge ANC.

- I 62 år har livene våre vært sammenbundet. Sammen har vi delt på gleden og smerten ved å leve. Vi har delt ideer, tatt på oss forpliktelser. Vi har gått side ved side gjennom dødens dal, pleiet hverandres sår og holdt hverandre opp når beina sviktet. Måtte han leve evig. Hans fravær har skåret ut et tomrom. En del av meg er borte, sa hans nære venn og allierte Nelson Mandela i en erklæring.

Sisulus liv dekket nesten hele det 20. århundre. Han ble født i fattige kår på landsbygda i East Cape i 1912, samme år som frigjøringsbevegelsen ANC ble stiftet. Allerede fra barnsbein fikk han nært kjennskap til fattigdom og rasediskriminering.

Ledet ANC

Han startet sin politiske karriere med å lede en streik i bakeriet der han jobbet i Johannesburg, og fikk deretter sparken. Han arbeidet også i fabrikker, en gullgruve og et meieri.

Sisulu ble selv generalsekretær i ANC i 1949 etter i flere år å ha ledet ungdomsorganisasjonen sammen med blant andre Nelson Mandela og Oliver Tambo, som døde i 1993.

De tok da over etter det moderate lederskapet i ANC og begynte å organisere ikke-voldelige protester, streiker, boikotter og demonstrasjoner.

Etter hvert som apartheidregimet ble stadig med voldelig i sin undertrykking av svarte krav om frihet, ble ANC mer innstilt på væpnet kamp. Han var aktiv i ANCs væpnede gren Umkhonto we Sizwe til han ble arrestert i 1963 sammen med Mandela og Gowan Mbeki, som er faren til Sør-Afrikas nåværende president Thabo Mbeki.

KAMERATER: Walter Sisulu var en av tidligere presiden Nelson Mandelas nærmeste allierte i kampen mot apartheidsystemet i Sør-Afrika. Foto: SCANPIX / Reuters
KAMERATER: Walter Sisulu var en av tidligere presiden Nelson Mandelas nærmeste allierte i kampen mot apartheidsystemet i Sør-Afrika. Foto: SCANPIX / Reuters Vis mer

Robben Island

I 1963 ble han dømt til livsvarig fengsel for forræderi sammen med en rekke andre svarte ledere, og tilbrakte til sammen 26 år i forvaring, mye av tiden på Robben Island sammen med Nelson Mandela.

Da han ble løslatt i 1989, noen måneder før Mandela, var det et tegn på at apartheid sang på siste verset. Han var den første som møtte Mandela da han kom ut fengselsporten.

Sisulu hadde flere toppverv i ANC også etter løslatelsen, blant annet som visepresident, men sa dem fra seg i 1994 på grunn av sviktende helse.

Selv om han var av blandet rase, var han stolt av sin xhosa-bakgrunn. Etter hvert som han samlet mer erfaring i felles kamp med folk fra mange raser, gikk han ut mot de afrikanske nasjonalistene som ikke ville samarbeide med hvite.

(NTB)

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media