Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandelas kvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nelson Mandela falt i unåde da han som ung mann rømte fra stammen fordi han skulle tvangsgiftes. Kvinnene har alltid spilt en viktig rolle i Mandelas liv.

En behagelig ettermiddag våren 1996 gikk Mandela hånd i hånd med en kvinne gjennom forstaden hvor han bor i Johannesburg. Presidenten stoppet og småsnakket med naboene som arbeidet i hagene. Kvinnen ved hans side var Graca Machel. I en tid hadde det versert rykter om forholdet, men dette var første gang paret viste sin kjærlighet offentlig. I fjor giftet Nelson Mandela seg med Graca og gleder seg til pensjonisttilværelsen sammen med den 28 år yngre kvinnen. De to framstår som et harmonisk ektepar hvor forelskelsen ennå ikke har sluppet taket. Mandelas forhold til kvinner har ikke alltid vært like uproblematisk.

Nelson Mandela kom fra et tradisjonelt stammesamfunn på landsbygda i Sør-Afrika, men den oppvakte gutten ble sendt bort for å få utdanning. Han var tiltenkt jobb som rådgiver for tembufolkets overhode.

PÅ SKOLEN HADDE DEN HØYVOKSTE og sjarmerende Mandela allerede hatt flere kjærlighetsaffærer, da tembuhøvdingen uten forvarsel annonserte at Mandela skulle giftes bort. Kona var pekt ut, og vielsen skulle skje umiddelbart. Da gjorde 23-åringen opprør. Sammen med høvdingens sønn, som også skulle tvangsgiftes, rømte Mandela til storbyen Johannesburg. Det dramatiske oppbruddet førte til at Mandela falt i unåde og sto alene uten støtte hjemmefra. Flukten fra landsbygda var begynnelsen på et nytt liv for den unge Mandela. I Johannesburg tok han juridisk utdannelse, ble politisk aktiv og traff sin første kone.

Hjemme hos ANC-kameraten Walter Sisulu møtte Mandela den søte 22-årige sykepleieren Evelyn Mase. Mandela slo umiddelbart på sjarmen.

- Han var pen og fikk meg til å le, forteller Evelyn om deres første møte.

Få dager seinere kom Mandela til sykehuset, og i 1944 giftet Nelson og Evelyn seg. De hadde ikke råd til noen bryllupsfest.

Paret fikk fire barn sammen, men mistet den ene datteren. Hun ble bare ni måneder gammel. På dette tidspunktet var Mandela blitt politisk aktivist, og han delte sin tid mellom utdanning, arbeid og politisk virksomhet. Familien ble neglisjert og ekteskapet led. Mandela var åpenlyst utro, noe som gikk hardt inn på Evelyn. I årevis hanglet forholdet. Evelyn ble dypt religiøs og forsøkte å få sin mann med i Jehovas vitner, men Mandela var allerede fullstendig oppslukt av politikken. Nelson Mandela ble arrestert i 1956, og da han kom hjem få dager før jul, var huset tomt. Evelyn hadde tatt med seg barna og flyttet ut.

NOEN MÅNEDER SEINERE kjørte den 38-åringe Nelson Mandela forbi et sykehus i Johannesburg. Der sto en bemerkelsesverdig vakker kvinne og ventet på bussen. Det var den 16 år yngre Winnie Nomzamo.

- Jeg er ikke sikker på om det finnes noe slikt som kjærlighet ved første blikk, men jeg vet at den første gangen jeg fikk et glimt av Winnie Nomzamo, visste jeg at jeg ville gifte meg med henne, skriver Mandela i sin selvbiografi.

Dette var den romantiske starten på et langt og komplisert forhold hvor Mandela fant støtte, men også opplevde sitt livs største nederlag.

Winnie og Nelson ble gift i 1958, og rakk å få to døtre midt i alt kaoset med politisk forfølgelse og en ektemann som måtte gå under jorda i lange perioder. Allerede i 1962 ble han arrestert, og i drøye 27 år var kontakten med Winnie og barna redusert til korte fengselsbesøk, ofte atskilt av en skitten glassrute og under streng overvåking. Winnie og døtrene ble i disse årene også trakassert av politiet. Men for Nelson på Robben Island var Winnie og drømmen om å gjenoppta familielivet noe av det som holdt ham oppe.

Da Nelson Mandela ble løslatt i 1990, ble ikke gjenforeningen med Winnie slik han hadde håpet. Han flyttet inn i hennes hjem i Soweto, men Winnie ønsket ikke å dele seng med ektemannen. Hun hadde alt funnet seg en ny elsker, som bare var halvparten av hennes egen alder. I tillegg var hun involvert i en rekke tvilsomme affærer som skadde både ANC og mannens rykte. Winnie var selv blitt en viktig politisk skikkelse og bar navnet «Nasjonens mor».

Til tross for problemene opptrådte de to som ektepar i offentligheten, og Nelson forsvarte Winnie mot kritikken. Men Nelson var svært skuffet og såret. Etter to år orket han ikke mer og flyttet ut. Siden har de knapt snakket sammen. Nelson Mandela måtte til slutt gå rettens vei for å bli skilt fra Winnie på grunn av hennes utroskap.

ETTER DET TRAUMATISKE BRUDDET var Nelson Mandela svært ensom. En av hans døtre husker at hun ofte fant sin far alene med middagen ved et stort spisebord. Bare samværet med barnebarna kunne gjøre ham lykkelig.

Men lyset kom tilbake i hans liv med Graca Machel (53). Hun var enken etter tidligere president i nabolandet Mosambik, Samora Machel, men hadde også etablert seg som en viktig politisk skikkelse på egen hånd. Ryktene begynte å svirre da Mandela tok Graca med på reiser til utlandet, og snart var de et offentlig kjærestepar.

På 80-årsdagen i fjor fikk Mandela sitt livs beste bursdagsgave: Han giftet seg med Graca. Prisen var - slik tradisjonen tilsier i høvdingslekter - 60 kyr.

Nå blir hun Mandelas støtte i alderdommen, og trolig er det Graca som kommer til å være mest politisk aktiv i dette ekteskapet.

Kilder: Martin Meredith: «Nelson Mandela - A biography», Nelson Mandela: «Veien til frihet» og diverse avisartikler.