Mandelstang fra Litauen

Og 120 mister jobben hos Freia i Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Freia fortsetter å flagge ut sjokoladeproduksjon - i dag bestemte styret i sjokoladefabrikken at mandelstang og andre kjente sjokolader for framtiden skal produseres i Litauen. Det betyr at 120 ansatte mister jobben ved Freia i Oslo.

Siden det internasjonale matkonsernet Kraft Foods overtok Freia sjokoladefabrikk i 1993, har det forsvunnet 700 arbeidsplasser. Om to år er det bare 150 ansatte igjen ved Oslo egen sjokoladefabrikk på Rodeløkka.

Lavere lønninger og lavere produksjonskostnader totalt sett er begrunnelsen for at Freia-styret i dag flyttet ytterligere 15 prosent av produksjonen utenlands. Japp, Toppris, Peanøttkubbe og Monolitt er de andre varemerkene som blir Made in Litauen.

Ifølge nrk.no skal Melkesjokolade, Firkløver og andre sjokoladeplater og -ruller fortsatt lages ved fabrikken i Oslo, som har historie tilbake til 1897.

Freia tjente 368 millioner kroner i fjor. Det er morselskapet til tobakkprodusenten Phillip Morris som kontroller Freia-eier Kraft Foods med 84 prosent av aksjene.

FORTSATT NORSK Men Freia-reklamen på Egertorget i Oslo er fortsatt norsk.