Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Månedslønn: 130 000

TROMSØ (Dagbladet): Leger stiller knallharde krav for å ta jobber i Utkant-Norge. I Loppa må kommunen punge ut med inntil 130000 kroner i måneden til kravstore legevikarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nesten tre år har de to legestillingene i Loppa stått ledige. Derfor mener øykommunen i Finnmark at de er et lett bytte for legestandens lykkejegere. Noen av dem driver nærmest ren utpressing når de tilbyr sine kostbare tjenester.

- Leger skor seg på helsekrisa og stiller som betingelse at de får være aleine over en viss tidsperiode, slik at de kan ta absolutt alle vaktene sjøl. Slik kan de fort tjene 130000 kroner på fire uker. Og vi må betale, for vi må følge loven og skaffe lege til innbyggerne, sier Loppa-ordfører Arne Dag Isaksen til Dagbladet.

- Slett studielånet!

Ifølge helse- og sosialsjef Gunhild Johansen finnes det eksempler på leger som drar fra den ene legefattige kommunen til den andre, i hvit frakk, på jakt etter hurtig fortjeneste.

Og noen stiller - i tillegg til feite lønns- krav - fantasifulle tilleggskrav overfor utkantkommunene i nord. Dagbladet har snakket med en rekke oppgitte helsesjefer. De gir noen eksempler:En lege ville arbeide 5 år i en kystkommune. Men da måtte det offentlige betale ned hele studielånet hans, som lød på 300000 kroner.En kommune måtte bygge en større hundegård like ved siden av legeboligen, som for øvrig var gratis.Det er framsatt ønsker om fri parabol- og internettilknytning.Krav om gratis bil, fri bolig og telefon. Ekstra ferie, 250000 i ekstra årslønn og lønnet permisjon.Konebesøk tre helger i måneden. Kona bodde 2000 kilometer lengre sør, men legen ba kommunen betale flyregninga.Gratis hjemreiser flere ganger i året.Vil ikke gjøre administrativt og forebyggende arbeid. Ønsker bare vakter og kontordager.

- Uetisk

- Etter mitt skjønn er det «elementer» blant legene som opptrer direkteuetisk. Noen ganger er betingelsene så ambisiøse at det bare er kravet om limousin og privatsjåfør som mangler. Legevikarer tjener bedre enn alle andre, likevel er det meste for dyrt for dem, sier Isaksen, som understreker at dette gjelder både norske og utenlandske leger.

Mens bekymrede politikere og statsråder snakker i vei, er primærlegedekningen i fritt fall. Hver femte legestilling i Nord-Norge står ledig. Da blir vikarene redningen, og det tærer hardt på slunkne kommunekasser.

- Galskap

- Det er galskap at leger kan tjene 130000 på en måned. Utkant-Norge får i dag leger de ikke er tjent med - personer som ikke arbeider ut fra samfunnsmessige motiver, men for å oppnå maksimalt økonomisk utbytte på kortest mulig tid. Og de fattigste kommunene må betale mest, sier stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV).