JENS-ORD: Åslaug Haga er enig med Jens Stoltenberg i at teknologisentret på Mongstad er viktig, men har ikke noe forhold til ordet månelanding. - Det var et ord Jens skapte, sa sier den tidligere olje- og energiministeren fra Sp etter høringen i kontrollkomiteen i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JENS-ORD: Åslaug Haga er enig med Jens Stoltenberg i at teknologisentret på Mongstad er viktig, men har ikke noe forhold til ordet månelanding. - Det var et ord Jens skapte, sa sier den tidligere olje- og energiministeren fra Sp etter høringen i kontrollkomiteen i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Månelandingen er et ord som Jens skapte

- Det var ikke framforhandlet ord, så jeg har aldri forholdt meg til det, sier Åslaug Haga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I første dag av høringen om Mongstad mandag ga Jens Stoltenberg uttrykk for at han mener begrepet «månelanding» fortsatt kan brukes om Mongstad-prosjektet, selv om det bare et testanlegget som gjenstår.

Den andre delen av prosjektet, fullaskala rensing av CO2, ble skrinlagt i fjor høst. Stoltenberg mener likevel teknologisentret i seg selv innebærer en «månelanding».

Ikke framforhandlet månelanding Einar Steensnæs, styreleder for selskapet som er opprettet for å ivareta statens interesser i avtalen med Statoil om Mongstad, Gassnova, er uenig.

Han understreket mandag at månelandingen må omfatte begge deler av prosjektet.

Heller ikke tidligere olje- og energiminister og tidligere Sp-leder Åslaug Haga stiller seg bak Stoltenbergs karakterisering av Mongstad-prosjektet.

- Månelanding er et ord Jens Stoltenberg skapte. Det er ikke noe framforhandlet ord som jeg har noe forhold til, sier Haga.

- Ikke alt vi drømte om Hun mener imidlertid i likhet med Stoltenberg at teknologisentret er viktig.

- Jeg mener man har utviklet viktig teknologi for at man i framtida kan håndtere klimautfordringene. For det er et faktum at vi ikke kan håndtere dem uten CO2-fangst. Men så har vi ikke fått til alt vi drømte om i 2005. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde fått til fullskala rensing på Mongstad. Dit kom vi ikke. Det kan godt hende ambisjonene var for høye, at vi var for utålmodige, men takke meg til at vi var det, mot at vi bare toet våre hender og sa at det var for komplisert, sier Haga.

Tette bånd Hun sier forbindelsen mellom Statoil og embetsverket er sterk og tett,k og at det i etterpåklokskapens lys kan tenkes det burde vært en ekstern aktør til å vurdere prosjektet.