ENDA VANSKELIGERE MÅNELANDING: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har fått informasjon fra Statoil som betyr at månelandingen kan bli utsatt igjen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
ENDA VANSKELIGERE MÅNELANDING: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har fått informasjon fra Statoil som betyr at månelandingen kan bli utsatt igjen. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

«Månelandingen» kan bli utsatt igjen

Statoil mener at risikoen for utslipp av kreftfarlige stoffer er for stor. Regjeringen vil vurdere teknologien på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I forbindelse med statsbudsjettet i dag presenterer Olje- og energidepartementet ny informasjon fra Statoil som kan bety at CO2-rensingen på Mongstad kan bli utsatt på ubestemt tid.

Det ble bråk i vår da regjeringen utsatte Mongstad-rensingen fra 2014 til tidligst 2018. Opposisjonen kom med mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen da de mente han hadde holdt tilbake informasjon om vanskelighetene underveis.

I dag deler departementet informasjon fra Statoil, som sier at prosjektet kan være enda mer komplisert enn man tidligere har trodd.

Statoils forskning har avdekket at risikoen for utslipp av helsefarlige aminer knyttet til renseteknologien som Røkkes Aker Clean Carbon skal selge inn til Statoils Mongstad, har økt.

Vil vurdere annen teknologi - Vi skal nå gå grundig gjennom den nye informasjonen. Vi vil blant annet vurdere mulighetene for å ta med alternative teknologier. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en nærmere gjennomgang av dette før jul, sier Riis-Johansen i en pressemeldingen på olje- og energidepartementets nettsider.

Helsefaren knytt til aminer har vært omdiskutert tidligere, men når regjeringen nå finner grunn til å vurdere annen teknologi, kan det føre til enda lengre gjennomføringstid og økte kostnader for «månelandingen» enn tidligere antatt. Olje- og energiministeren kommer ikke med noe nytt årstall eller noe nytt prisoverslag.

—  Regjeringens målsetting om raskest mulig realisering av fullskala CO2-fangst på Mongstad ligger fast, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i pressemeldingen, og understreker at "månelandingen" må skje på en teknisk, økonomisk og miljømessig forsvarlig måte.

Arbeidet med fullskala CO2-fangst på Mongstad er blant prosjektene av sitt slag som har kommet lengst i verden. Dette innebærer et stort innslag av å utvikle teknologier. Jeg mener vi nå ser viktigheten og verdien av satsingen på teknologiutvikling og arbeidet med TCM, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Budsjettet inneholder heller ingen planer om rensing av gasskraftverket på Kårstø.

- Nytt for Stortinget Stortinget har ikke visst om de nye opplysningene før i dag.

-  Dette var nytt for meg, og det er alvorlig informasjon. Dersom utfordringene er så store som det Statoil sier, kan hele Mongstad-prosjektet bli nullstilt. Hvis man må begynne på scratch, kan Mongstad ligge langt fram i tid, sier Høyres klimapolitiker på Stortinget, Nikolai Astrup.

Advarte i vår Statsminister Jens Stoltenberg mener imidlertid at opplysningene om mulig helsefare kom fram allerede i vår.

- Det var en av grunnene til at vi ga beskjed om at Mongstad kunne ta lenger tid, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Så det er ikke nye opplysninger om mulig helseskade som nå er kommet fram?

- De advarslene vi fikk er blitt bekreftet og forsterket gjennom sommeren, sier Stoltenberg.

Han er likevel helt sikker på at regjeringens prestisjefylte «månelandingsprosjekt» vil se dagens lys.

- Jeg er helt sikker på at verden og Norge kommer til å utvikle teknologi for karbonfangst. Det er vi helt avhengig av for å få til nødvendige klimakutt, sier Stoltenberg.