Månen mange millioner år eldre enn vi trodde

Har studert steiner og jord som ble samlet inn etter Apollo 14s månelanding.

ELDRE: Ifølge et amerikansk forskningsteam er månen eldre enn vi til nå har trodd. Foto: Kjeld Olesen / Scanpix Demnark
ELDRE: Ifølge et amerikansk forskningsteam er månen eldre enn vi til nå har trodd. Foto: Kjeld Olesen / Scanpix Demnark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Månen er omtrent 4,51 milliarder år gammel, altså mellom 60 og 160 millioner år eldre enn vi trodde, konkluderer et amerikansk forskningsteam med.Det ferskeste estimatet på månens levetid kommer fra et forskningsteam ved University of California (UCLA), som har studert steiner og jord samlet inn etter Apollo 14s månelanding i 1971.

Det nye estimatet er at månen ble dannet senest 60 millioner år etter at solsystemet ble født. Tidligere estimater anslo at månen ble dannet alt fra 100 til 200 millioner etter solsystemet.

Månemineralene er datert ved hjelp av geologiens foreløpig mest raffinerte metode, som gjør det mulig estimere med et presisjonsnivå på mellom 0,1 og 1 prosent. De små zirkonfragmentene var på størrelse med et sandkorn.

- Størrelse har ingenting å si, for de inneholder fantastisk informasjon uansett. Månen er full av magi, den er nøkkelen til å forstå hvordan vår fantastiske jord ble dannet og hvordan den utviklet seg, sier Melanie Barboni, som er hovedforfatter av forskningsrapporten.

Dette er den andre måne-studien som blir sluppet på få dager. Mandag lanserte Israelske forskere en teori om at månen kan være et resultat av sammensmeltingen av flere «mini-måner», som et alternativ til teorien om at månen ble dannet etter én kjempekollisjon mellom jorda og en annen planet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer