Månen neste

I natt styrte taikonaten romraketten sin ned til en nesten perfekt landing. Men Kina stopper ikke der. Nå vil de ha en mann på månen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved midnatt norsk tid havnet Yang Liweis romkapsel inn i atmosfæren til jorda igjen, og kort tid etter styrte han romraketten ned på jorda. Da hadde han brukt 21 timer på sine 14 runder rundt jorda.

På turen kunne han velge mellom 20 lekre retter, han leste instruksjonsboka, snakket med familien og tok en tre timers lur etter lunsj.

Nærmest perfekt landing

Vel nede på jorda ble Kinas taikonaut, den første kineseren i rommet, tatt imot som en folkehelt. Det offisielle nyhetsbyrået og statskontrollert media er full av lovord og det er ikke måte på hvor vellykket alt er og hvor mye det skal feires. Alle i høytstående stillinger sender gratulasjonstelegrammer til hverandre og taikonauten får enorm oppmerksomhet i media dag.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua landet Yang bare fem kilometer fra den planlagte landingsplassen, og det beskrives som en nærmest perfekt landing.

TV-bildene viste en litt svimmel Yang som satte føttene på gresslettene i Indre-Mongolia etter å ha surret 14 ganger rundt jorda, skriver CNN.

- Romskipet oppførte seg bra. Jeg har det svært bra og jeg er stolt av moderlandet mitt, sa Yang etter landing. Han vinket til folket som ventet på han på bakken og kom seg ut av kapselen på egen hånd. Nå skal Yang flys til hovedstaden, hvor han skal tas i mot på offisielt vis av Kinas ledere.

På månen om 10 år

Månen neste

Nå snakker kineserne om å få en mann til månen innen ti år. Det samme sa den amerikanske presidenten Kennedy da de første amerikanske astronautene ble sendt opp i rommet.

For mye vil ha mer, og har man først fått smaken romferd er man ikke fornøyd med en 14 snurr rundt jorda.

Kina vil derfor opprette en romstasjon som skal bemannes permanent. Herfra skal det bli mulig å ta turer i rommet. Den neste Shenzhou-raketten skal sendes ut i 2005, fortalte lederne fra romprogrammet på en nyhetskonferanse i natt.

- Dette er første steg i Kinas romprogram, sier Xie Mingbao fra romprogrammets ingeniørkontor. Neste steg er å opprette et romlaboratorium som kan stille opp for mannskapet i begrensede perioder.

- Det tredje steget er å utvikle en romstasjon, sier Xie, som la til at han var glad for å svare på alle spørsmål, på en uvanlig åpen pressekonferanse til Kina å være.

Utenlandske eksperter har lenge ment at Kina har jobbet med en romstasjon. Og kinesiske vitenskapsfolk snakker nå altså om romferder til månen, og til og med til mars.

Prestisjetungt oppdrag

Romferden har nemlig vært omhyllet av hemmelighetskremmeri. Ingen utenlandske journalister fikk være til stede for å dekke saken fra oppskytingsstedet, bare noen få fra landets nyhetsbyrå var der.

Romprogrammet har tette forbindelser til det militære, og få deltajer ble offentliggjort før turen skulle starte.

- Jeg skal gjøre ære på Folkets frigjørings hær og den kinesiske nasjonen, sa Yang før han tok turen opp i rommet.

For Kinas naboer betyr romturen at Kina er med på laget, de er for en stormakt å regne. Kinas ledere håper nå suksessturen gir nasjonalfølelsen en vitaminpille. Kinas omdømme i verdenssamfunnet kan også få en medfart av romturen og dessuten øker kommunistpartiets popularitet.

- Det er en suksess, sier Li Jing, lederen av Kinas romprogram til AP.

MAN ON THE MOON:</B> Edwin E. Aldrin på månen 20.juli 1969. Her vil kineserne plante sitt eget flagg.
FULL AV ROMFART:</B> Mediene har ikke plass til stort annet enn romferden i dag.
FEIRET SOM FOLKEHELT:</B> Kineserne er svært fornøyd med sin siste bragd.
HELTEN:</B> Her kommer Yang ut på trygg grunn igjen etter sine 14 snurr rundt jorda.
<B>SNAKKET MED PAPPA:</B> Zhang Yumei, kona til Kinas folkehelt, og deres 8-år gamle sønn, snakket med pappa mens han var i rommet.