Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Månens voldsomme fødsel: - Jorda frontkolliderte med annen planet

Ifølge ny studie fra Universitetet i California.

 FRONTKOLLISJON:  Ifølge Universitetet i California ble månen til som et resultat av jordas frontkollisjon med Theia. Foto: Scanpix
FRONTKOLLISJON: Ifølge Universitetet i California ble månen til som et resultat av jordas frontkollisjon med Theia. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At månen ble skapt som følge av nærkontakt mellom jorda og protoplaneten Theia har vært en sentral teori i astrofysikken siden 1980.

Sammenstøtet, som er anslått å ha inntruffet for 4,5 milliarder år siden, pulveriserte den lille kloden fullstendig, rev opp enorme mengder materie fra vår egen planet og kastet det opp i omløpsbane.

Over tid skal denne materien ha samlet seg og blitt det vi i dag kjenner som månen.

Voldsomt sammenstøt Likevel har forskerne diskutert måten hendelsen fant sted på.

Ifølge en ny studie, publisert av Universitetet i California (UCLA) og gjengitt i magasinet Science, så kan kollisjonen ha vært langt mer voldsom enn tidligere antatt.

- Kollisjonen var allerede kjent i vitenskapen, men mange har trodd at de to krasjet sammen i en vinkel på 45 grader eller mer - en kraftig sveip. De nye funnene tyder på at en mer direkte kollisjon er mer sannsynlig, skriver universitetet på sin hjemmeside.

Videre skriver institusjonen at de baserer forskningen på en analyse av stoffsammensetningen til syv steiner hentet fra tre forskjellige måneferder, nærmere bestemt turene til Apollo 12, 15 og 17.

Sammenlignet jorda og månen Disse ble igjen sammenlignet med seks vulkanske steiner fra jordas mantel.

Ifølge forskerne lå nøkkelen til å rekonstruere den urgamle kollisjonen mellom Theia og jorda i å analysere steinenes oksygenatomer.

Forskerne har kommet fram til at månen har en helt lik sammensetning av oksygenisotoper som jorda, noe som skiller analysen til Universitetet i California fra konklusjonen til en tysk forskningsrapport som presenterte at månen hadde sitt eget «avtrykk» - ikke ulikt Mars og andre fullverdige planeter.

- Vi ser ingen forskjeller mellom jorden og månens oksygenisotoper. De kan ikke skilles fra hverandre, sier Edward Young, professor i geokjemi og hovedforfatteren bak studien.

- En fullverdig blanding Ifølge Universitetet i California, så styrker dette funnet teorien om at månen ble til som følge av et voldsomt direktesammenstøt mellom Theia og jorda.

Hadde møtet mellom de to klodene vært mer indirekte, så hadde mesteparten av månen vært laget av restene fra Theia - og dermed hatt en annerledes sammensetning av oksygenisotoper enn jorda.

- Theia ser ut til å ha blitt fullt ut blandet med jorda og månen. Dette forklarer hvorfor vi ikke ser noen forskjeller mellom de to sistnevnte, sier Edward Young ifølge universitetets hjemmeside.

- Spennende funn Postdoktor og astrofysiker Signe Riemer-Sørensen ved Universitetet i Oslo omtaler målingene til UCLA som spennende.

- Det er veldig spennende at noen endelig har utført superpresise målinger på oksygenmengdene i måneprøvene. Allerede i 2001 fant en gruppe internasjonale forskere et lignende resultat, men etterpå har andre målt store forskjeller, så det er bra om vi endelig kan få avsluttet den diskusjonen, skriver Riemer-Sørensen til Dagbladet.

Ifølge Riemer-Sørensen er teorien om at månen ble til etter en kollisjon mellom Theia og jorda den generelt aksepterte teorien innenfor vitenskapen.

 FØR SAMMENSTØTET:  At månen ble skapt som følge av nærkontakt mellom jorda og protoplaneten Theia har vært en sentral teori for mange astrofysikere siden 1980. Her en illustrasjon av tiden rett før møtet mellom objektene. Foto: Scanpix
FØR SAMMENSTØTET: At månen ble skapt som følge av nærkontakt mellom jorda og protoplaneten Theia har vært en sentral teori for mange astrofysikere siden 1980. Her en illustrasjon av tiden rett før møtet mellom objektene. Foto: Scanpix Vis mer

Her trekker hun frem at kollisjoner som den mellom Theia og jorda er vanlige under dannelsen av solsystemer, samt at selv om jorden og månen har en veldig lik kjemisk sammensetning, så er tettheten av månen lavere - noe som innebærer at månen ikke bare er en bit som har falt av fra jorda, ifølge forskeren.

- Hadde kanskje ikke hatt noen måne Riemer-Sørensen legger også til at månen ikke har noen selvstendig bane og rotasjon.

- Dette er det lettest å oppnå ved en kollisjon, eventuelt ved å «fange» en allerede ferdig måne. Månens overflate ser ut til å ha vært flytende tidligere, og det er vulkansk aktivitet der selv om månen ikke selv er stor nok til å ha dannet en flytende kjerne. Altså må den ha mottatt hjelp til å en slik kjerne, og den hjelpen kan ha kommet fra varmen dannet i kollisjonen, fortsetter Riemer-Sørensen.

Astrofysikeren sier at kollisjonen fant sted på et tidspunkt der jorda trolig var på rundt 90 prosent av dagens størrelse, en slags tenåringsversjon av dagens jordklode.

Theia var på sin side en såkalt protoplanet - det vil si i et forstadie til å kunne bli en ordentlig planet der planetene ennå ikke har oppnådd rund form.

Om betydningen kollisjonen har hatt i ettertid, er Riemer-Sørensen klar.

- Månen har en veldig stor betydning livet på jorda i kraft av innflytelsen på blant annet tidevann. Uten kollisjonen med Theia hadde vi kanskje ikke hatt månen, skriver Signe Riemer-Sørensen.