Maner til eldre­opprør

- Norsk eldreomsorg må endres. Det som foregår nå, er ulovlig og uverdig. Ivar Bunæs (78) maner til et nytt eldreopprør.

FLERE LOVBRUDD: - Det skjer mange lovbrudd i norsk eldreomsorg, mener Ivar Bunæs (78). Her på besøk hos Bjørg Texmo (94) på Vinterbro. De sitter sammen i styret i aksjonsgruppa Eldrekonvensjonen.
FLERE LOVBRUDD: - Det skjer mange lovbrudd i norsk eldreomsorg, mener Ivar Bunæs (78). Her på besøk hos Bjørg Texmo (94) på Vinterbro. De sitter sammen i styret i aksjonsgruppa Eldrekonvensjonen. Vis mer
Publisert

VINTERBRO (Dagbladet): - Det er alvorlig at demokratiet i Norge ikke bryr seg om eldre.

Dette sier Ivar Bunæs (78). I 1989 startet han aksjonen «Ung i dag, gammel i morgen». Siden han var 44 år, har altså Bunæs vært opptatt av en verdig eldreomsorg. Den gang resulterte aksjonen i det som ble kjent som «eldremilliarden» i 1990.

Nå leder han aksjonsgruppa Eldrekonvensjonen.

Bunæs mener det trengs en folkeavstemning om hvordan eldreomsorgen skal organiseres.

- I framtida kan ikke eldreomsorgen være kommunal. Kommunen kan ikke ha ansvaret for eldreomsorgen. Det er et statlig ansvar og statlige penger, sier Bunæs.

Varsler demonstrasjon

Eldreomsorg påvirker svært mange i Norge, påpeker Bunæs, med én million pensjonister og deres pårørende, som barn og barnebarn.

- Fra du er 67 år, blir du satt på et tog som kjører deg ut på et sidespor, og du kommer aldri opp på hovedsporet igjen, for det er ingen som bryr seg.

19. april skal Eldrekonvensjonen arrangere en demonstrasjon på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Her vil de adresse det de mener er lovbrudd i norsk eldreomsorg og ta til orde for en folkeavstemning om eldreomsorgen bør bli en statlig oppgave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer