Maner til sykehjemsrevolusjon i Oslo

På aldershjem i Oslo skal smekka byttes ut med linservietter. Dette er slik eldreomsorg skal være, ikke bør være, mener sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| «Jeg gikk meg over sjø og land», synger de eldre beboere på Fagerboghjemmet.
 
Alle hjemmets beboere har samlet seg i sofaene og godstolene. Stua innredet slik de eldre ønsker det, lysekroner i taket, sofaer i Biedermeier-stil, broderte linduker på bordet.

På Fagerborghjemmet står de eldre opp når de vil og legge seg når de vil.

I dag har hver og en har fått champagneglass med Mozell i, Fagerborghjemmet arrangerer aktiviteter flere ganger i uka, og dagens aktivitet er allsang til gamle slagere.

Og der slik det skal være - for Sylvi Listhaug (Frp), byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, finner seg ikke lenger i at eldre vekkes, legges og stelles i tråd med ei vaktliste, og at aldershjemsansatte spiser matpakka på pauserommet.

Hun krever mer nærvær med de eldre:  

Medisinen for eldreomsorgen —Dette er ikke bare medisinen, dette er helt nødvendig for eldreomsorgen. Stell er en ting, men det viktigste er å holde folk i hånda når de har behov for det. Viktigste oppgaven er omsorg, sier Listhaug.  

Fagerborghjemmet ble i 2008 det første i Oslo som er drevet etter Lotte-modellen, som tilpasser aldershjemmet etter de eldres ønsker. I dag er fem aldershjem i Oslo Lotte-hjem.

Og flere skal det bli. 

Tre mill til tre nye hjem Byråd Listhaug kan allerede nå røpe at det på neste års budsjett i Oslo kommune er satt av tre millioner til at tre nye aldershjem i Oslo som skal bli Lotte-hjem. 

Det skal også bli krav om at alle sykehjem legger om driften slik at de eldre kan være sjef i eget liv.  

Det er også satt av fem millioner kroner øremerka til konserter og kulturtilbud på Oslos aldershjem.  

- Vi skal ha en sykehjemsrevolusjon i Oslo. Vi kan ikke tilby de eldre noe vi ikke ville tatt imot selv. Neste generasjons eldre vil ikke finne seg i å miste styringa over eget liv og bli pasifisert, forklarer Listhaug. 

Koster ikke ekstra Hun oppfordrer alle norske kommuner til å tenke nytt:

— Fokuset er hele tiden på hvor mye penger man får bevilget. Man er ikke opptatt av hva som kommer ut av det av kvalitet og innhold. Man må bruke de ressursene man har på en bedre måte. Vi må vri fokus vekk fra at eldresenter er en arbeidsplass til at det er et hjem for mennesker i livets siste fase.  

Hun forteller at det ikke koster noe ekstra å drive aldershjem på Lotte-modellen.

Millionene Listhaug deler ut er ment som en gulrot til de ansatte, og går ikke til selve driften.  

For Lotte-modellen handler om mer enn turnusendringer for de ansatte, det handler om holdningsendringer, mener Listhaug.  

- Den største utfordringen i eldreomsorgen er å endre holdninger. Systemene og organisering av dem har vært viktigere enn å se menneskene. Dette må snu. 
Bemanning er viktigst Nestleder i sykehjemsetatens fagforening, Per Egil Johansen, mener Lishaugs intensjon er god, men at bemanning er det virkelige problemet i eldreomsorgen:  

- Å sikre valgfrihet i eldreomsorgen handler om flere sykehjemsplasser og økt bemanning. Kvalitet handler om en helhet av bemanning, oppussing og prosjekter som Lotte. Her kan det virke som om FRP mangler klare visjoner, hvor er vi om 15 år uten en helhetlig omsorgspolitikk, spør Johansen.

- Gitt ny giv På Fagerborghjemmet er de imidlertid godt fornøyd med å være et Lotte-hjem.
- Dette burde ha vært en selvfølge. Men i alle år har en god jobb heller innebåret stell, få brukeren opp, og gi dem bare det nødvendigste, forklarer daglig leder Svein Arne Risa.  

Han er enig i at man må tenke annerledes om systemene:  

- Det er systemene man må endre. De ansatte bruker tid med beboerne, istedenfor å spise matpakka på pauserommet har de betalt matpause, og spiser sammen med de ansatte. Det er like verdifullt å være nær og til stede, som det å vaske, forklarer han.  

Han har jobbet på Fagerborghjemmet i 31 år, og forteller han vurderte å pensjonere seg.

Det var inntil hjemmet ble drevet etter Lotte-modellen.

Det ga han ny giv:  

- Først tenkte jeg at det var en utfordring for oss. Jeg tror det viktigste for å få til et vellykka prosjekt er at alle på grasrota er med, at ikke det bare er noe en ledelse trer ned over hodene på sine ansatte, forklarer Risa.     //

GIR TRE MILL TIL ELDRE: Sylvi Listhaug (FrP), sosialbyråd i Oslo, røper at hun på neste års budsjett vil gi tre millioner til tre nye aldershjem som vil følge Lotte-modellen. Det vil si at flere eldre skal få bestemme over sin egen hverdag på aldershjem i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
GIR TRE MILL TIL ELDRE: Sylvi Listhaug (FrP), sosialbyråd i Oslo, røper at hun på neste års budsjett vil gi tre millioner til tre nye aldershjem som vil følge Lotte-modellen. Det vil si at flere eldre skal få bestemme over sin egen hverdag på aldershjem i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer