Manet- invasjon

Regn, vind og kaldt vær forårsaker brennmanetinvasjonen på Sørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Vanntemperaturene har ikke invitert til stor badeaktivitet i sommer. Og stor konsentrasjon av brennmaneter har gjort det hele enda mindre attraktivt.

-  Sterk fralandsvind betyr mye for sirkulasjonsmønsteret i overflatevannet, noe som kan gi mange brennmaneter, sier forsker Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen utenfor Arendal.

Johannessen forklarer at når overflatevannet blåser bort fra land, kommer det kaldere vannmasser opp fra dypet.

-  Da synker badetemperaturene. Samtidig følger brennmanetene med opp, sier Johannessen.

-  En sankthans for noen år siden ble vanntemperaturen målt til i overkant av 20 grader. I løpet av natta begynte det å blåse, og nesten morgen ble temperaturen målt til ni grader.

FAKTA

Brennmanet (Cyanea capillata) er alminnelig langs hele Norges kyst. Den kan nå en meter i tverrmål. Det lange slepet av fangtråder er rikt utstyrt med kraftige nesleceller som gir allergiliknende reaksjoner i huden, som svie eller kløe, spesielt på tynn hud. Tykk hud (for eksempel inne i håndflatene) sjeneres ikke av neslecellene.

Målinger gjort ved forskningsstasjonen tilsier imidlertid at badetemperaturene så langt denne sommeren er helt normale.

-  Tallene er helt gjennomsnittlige. Problemet er snarere er at vi ikke har hatt noen topper, sier Johannessen.

INGEN KJÆR VENN: Denne sommeren kryr det av brennmaneter. Her har Bjørn Olav Øiestad (t.v.) og Jon Ruben Husby på Moysand camping i Grimstad funnet en sværing.