Mallorca:

Manet-panikk i sydenparadis

Badegleden i det turkisblå Middelhavet resulterte i gråtende barn og høyt forbruk av smertestillende.

LITEN, MEN SMERTEFULL: Brennmaneten Pelagia noctiluca har ankommet østkysten av Mallorca i store mengder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
LITEN, MEN SMERTEFULL: Brennmaneten Pelagia noctiluca har ankommet østkysten av Mallorca i store mengder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

For en knapp måned siden kunne Majorca Daily Bulletin melde om at det så langt denne sommeren hadde vært påfallende fravær av brennmaneter langs strendene på Mallorca.

Marine overvåkingssystemer indikerte at den mest utbredte maneten - den lille stingeren Pelagia noctiluca – knapt hadde vist seg.

Nå har imidlertid pipa fått en ganske annen lyd.

Smertefull nærkontakt

Manetens bevegelser avhenger av mange faktorer og det kan variere fra år til år. Vanligvis fraktes de mot strendene av naturlige strømmer og vind. Der vaskes de opp på land i store mengder.

Ifølge den tyske tabloidavisa Bild ble det skylt opp tallrike mengder med brennmaneter på østkysten av Mallorca sist fredag.

Manetflaggene er blitt heist, og flere badegjester har rapportert i sosiale medier om smertefulle møter med de geléaktige polyppdyrene. Noen måtte frakte barna til lege med brannskader, og flere måtte handle smertestillende på øyas apoteker.

Manetsesong i utakt

Årets manetinvasjon skal ha startet tidligere enn det som har vært normalen. Vanligvis kommer de i takt med starten på stormsesongen i slutten av august.

Brennmaneten er et uhyggelig vesen å møte på når man bader. Så hva gjør man egentlig når man brenner seg? Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ifølge Bild varte fjorårets høysesong for maneter på Mallorca helt til slutten av november. Det skal være to måneder lenger enn det som er normalt.

Forurensing av havet, pågående hetebølger, de uvanlig høye temperaturene i Middelhavet og andre endringer i miljøet oppgis som årsak til flommen av maneter.

Dette skjer om du blir brent

Brennmaneten er verdens største polyppdyr. Den kan bli opptil to meter i diameter og ha hele 30 meter lange tråder. Her i norske farvann finner vi to av dem: Rød brennmanet, og den langt mer sjeldne blå brennmaneten.

BRENNMANET: Dette hjelper når du blir brent av en brennmanet. Video: Faktisk.no Vis mer

Skulle du være så uheldig å komme i nærkontakt med trådene til en brennmanet, vil du vanligvis umiddelbart kjenne en brennende følelse i huden.

Et par minutter etter kontakten vil det komme en stripet, rødflammet hevelse som gjerne har et sikksakkmønster, opplyser Norsk Helseinformatikk på sine sider.

Varigheten av smerten kan variere, men vanligvis gir den seg i løpet av en halvtimes tid. Smerten etterfølges av kløe. Hevelsen går vanligvis tilbake i løpet av noen timer.

Det kan bli blemmer i hevelsene. Det kan også bli underhudsblødninger eller sår før det blir bedre. Noen ganger kan man se merker på huden i flere uker til måneder etterpå, ifølge NHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer