INVASJON: Store mengder glassmaneter truer med å ødelegge et oppdrettsanlegg med 370 000 fisk i Kaldfjorden i Troms. Foto: Fiskeridirektoratet
INVASJON: Store mengder glassmaneter truer med å ødelegge et oppdrettsanlegg med 370 000 fisk i Kaldfjorden i Troms. Foto: FiskeridirektoratetVis mer

Manetangrep truer oppdrettsanlegg

Kan føre til masserømning og død i anlegg med 370 000 fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enorme mengder glassmaneter har inntatt et oppdrettsanlegg i Kaldfjorden i Troms. Anlegget står i fare for å kollapse, noe som kan føre til masserømning fisk. Også andre oppdrettere i området står i fare for å rammes, ifølge Fiskeridirektoratet.

Manetene er ikke «små og nusselige, men så svære at de dekker ei hånd», sier sjef Ernst Bolle ved Fiskeridirektoratets seksjon for fiskeri- og havbruksforvaltning region Troms.

Når de klistrer seg i notveggene blir den totale vekten så stor at merdene kan dras fullstendig under vann, ifølge Bolle.

- Manetene ble først oppdaget på søndag, og på mandag var situasjonen delvis under kontroll. Men i dag ble det prekært på nytt, og de fikk store problemer. De har sitt svare strev med å redde anlegget, men siste melding er at det har stabilisert seg, sier Bolle.

Særlig én merd har vært nær ved å bli dratt helt under, men Fiskeridirektoratet har så langt ikke fått melding om at fisk har unnsluppet.

DEKKER EI HÅND: Manetene beskrives som svært store og tunge. Merdene kan dras under vann når de klistrer seg i stort antall på notveggene. Foto: FISKERIDIREKTORATET
DEKKER EI HÅND: Manetene beskrives som svært store og tunge. Merdene kan dras under vann når de klistrer seg i stort antall på notveggene. Foto: FISKERIDIREKTORATET Vis mer

- Vi jobber som besatt og har rimelig god kontroll for øyeblikket, sier eier Bengt Frode Hansen i Sjurelv fiskeoppdrett AS til Dagbladet.

Eierne av anlegget, som rommer 370 000 fisk på rundt én kilo, holder nå på å tømme merdene. I tillegg brukes motorkraft fra båter i et forsøk på drive manetene vekk fra stedet.

- Det er alvorlig om det blir totalhavari. Da får vi ei stor rømning, sier Bolle og betegner situasjonen som «alarmerende».

I tillegg til rømningsfaren, har fisk begynt å dø som følge av at manetene blant annet tetter til gjellene. Vekten av død fisk som samles på bunnen av merden øker ytterligere faren for at de synker.

Seksjonssjef Bolle sier glassmaneter pleier å opptre i stort antall på denne tida av året, men at det trolig har vært uflaks i forhold til vindretninger som har ført til en farlig opphopning ved oppdrettsanlegget.

 Fiskeridirektoratet sier det trolig ikke er snakk om uvanlig store mengder glassmaneter til årstiden å være, men at uheldige vindretninger har ført de inn i oppdrettsanlegget. Foto: Fiskerdirektoratet
Fiskeridirektoratet sier det trolig ikke er snakk om uvanlig store mengder glassmaneter til årstiden å være, men at uheldige vindretninger har ført de inn i oppdrettsanlegget. Foto: Fiskerdirektoratet Vis mer