- Mange år med fly-kaos

Terrorfrykten lammer internasjonal flytrafikk. - Flypassasjerer må forberede seg på mange år med kaos, mener den britiske transportministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristene trenger ikke sprenge en bombe. Frykten for terrorhandlinger er i ferd med å lamme flytrafikken fullstendig. I går ble British Airways' fly til Washington tre timer forsinket. De siste 10 dagene er flere titalls avganger blitt forsinket eller avlyst. Amerikansk etterretning tyder på at tidligere ukjente al-Qaidasympatisører vil forsøke å kapre britiske, franske og meksikanske fly til terrormål i USA.

Flypassasjerer må bare venne seg til kaoset, det vil vare i flere år, spår den britiske transportministeren.

- Jeg frykter at vi i mange år framover vil leve med økt beredskap. Vi håper vi blir vant til økt sikkerhet på flyplassene, sier Alistair Darling til avisa The Guardian.

- Ekstra informasjon

Flyselskapene og luftfartsmyndigheter på begge sider av Atlanteren er svært hemmelighetsfulle med hensyn til hva de frykter skal skje. Den britiske transportministeren innrømmer at etterretningsmaterialet de har i enkelte tilfeller er ufullstendig og mangelfull.

Den nervøse stemningen ble tydelig demonstrert forrige uke da det viste seg at de terrormistenkte passasjerene på seks avlyste Air Franceavganger var barn, en forsikringsagent fra Wales og en eldre kinesisk kvinne.

Gårsdagens fly fra Heathrow til Washington ble holdt tilbake fordi amerikanske myndigheter ville vite mer om noen av passasjerene om bord.

- De ba om å få ekstra informasjon om flygningen av sikkerhetsmessige årsaker, rett før avgang. Det samme skjedde i går, sa en talsmann for British Airways i går.

Applaus

Da kapteinen om bord i BA 223 omsider kunne ønske de 225 passasjerene velkommen i går, visste alle om den spesielle situasjonen. Med på flyturen var bevæpnede vakter, hunder og ventende utrykningskjøretøy på Heathrow.

- Det kan bli litt turbulens, sa kaptein Ian Herve da han annonserte den svært forsinkete avgangen.

- Dette er trolig det sikreste flyet over Atlanteren i kveld, fortsatte han. Passasjerene ga besetningen en sjelden applaus da flyet tok bakken sju timer seinere.

De britiske pilotenes fagforening er ikke sikre på at bevæpnede vakter om bord i fly bidrar til å gjøre sikkerheten bedre. De frykter den blir dårligere og skal diskutere saken med transportministeren i dag.

KAMP MOT TERROR: Hvem vinner krigen? Køene på Heathrow vokser.