MANGE VIL VÆRE I RETTEN: Mange av de overlevende etter terroren 22. juli ønsker å være til stede i retten når Anders Behring Breivik står tiltalt. Her fraktes siktede vekk fra fengslingsmøtet 19. september. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
MANGE VIL VÆRE I RETTEN: Mange av de overlevende etter terroren 22. juli ønsker å være til stede i retten når Anders Behring Breivik står tiltalt. Her fraktes siktede vekk fra fengslingsmøtet 19. september. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer

- Mange av de overlevende vil se Breivik i retten

Viser undersøkelse Dagbladet har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot Anders Behring Breivik er varslet å starte neste vår. Et stort antall overlevende og pårørende etter terrorangrepene ønsker da å være til stede i retten.

Det viser en rundspørring Dagbladet har gjort til samtlige bistandsadvokater i terrorsaken, der rundt 20 advokatkontor har gitt tilbakemeldinger på vegne av til sammen nesten 400 klienter.

- Svært mange vil - Det er foreløpig ikke avklart, men svært mange vil ønske å være til stede ved hovedforhandlingen i hvert fall i deler av rettssaken. Dette vil bli nærmere avklart når vi vet mer om gjennomføringen av saken, sier Siv Hallgren ved advokatfirmaet Elden, som til sammen representerer 150 klienter.

Advokat Cathrine Grøndahl representerer 12 klienter.

- Jeg tror flere ønsker å følge i alle fall deler av den. De har ikke direkte tatt stilling til det ennå. De fleste vil nok prioritere skole og jobb og ikke følge hele saken, sier advokaten.

Noen ønsker ikke å møte - Alle de tre jeg representerer har et klart ønske om å ta del i og være tilstede under rettssaken. Dette gjelder også under fengslingsmøter, sier advokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Samtidig oppgir enkelte bistandsadvokater at klientene deres ikke ønsker å følge rettssaken, men at de er forberedt på å vitne.

- Noen ønsker det, andre ikke. Vi har ikke oversikt over antallet ennå, sier advokat Marte Randen hos advokatfirmaet Vogt & Wiig AS, som representerer over 100 skadelidte, hvorav tre er fra Utøya og de resterende fra regjeringskvartalet.
Pårørende kommer Det er også flere pårørende til de drepte som ønsker å være til stede, oppgir bistandsadvokater.

Oslo tingrett er i full gang med planleggingen av rettssaken. Foreløpig er det ikke klart om rettsforhandlingene vil foregå i tinghuset i Oslo, eller om det flyttes til et alternativt lokale, som et konferansehotell.

- Forhåpentlig er planene klare i løpet av noen uker. Vi har sagt at vi håper å avvikle hovedforhandlingen rundt påske neste år, sier sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett til Dagbladet.

Egen undersøkelse Domstolen sendte i forrige uke ut en lignende forespørsel til bistandsadvokatene som Dagbladet nå har gjort der de spør hvor mange av deres klienter som ønsker å være til stede i retten.

MANGE VIL: Ifølge bistandsadvokat Siv Hallgren ønsker mange av de 150 klientene advokatfirmaet Elden representerer å være i retten under terrorrettssaken. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
MANGE VIL: Ifølge bistandsadvokat Siv Hallgren ønsker mange av de 150 klientene advokatfirmaet Elden representerer å være i retten under terrorrettssaken. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Vi prøver å kartlegge virkeligheten. Dette blir med i vurderingene rundt avviklingen av hovedforhandlingen og valg av lokale, sier han.

Sorenskriveren håper bistandsadvokatene føler seg mer forpliktet til å svare dem enn media, og sier de vil forholde seg til sine egne undersøkelser.

- Det er alt for tidlig å si noe om tilbakemeldingene, men det er interessant for oss å vite. Kanskje spesielt i forhold til Utøya. Det er også viktig for oss å få en oversikt over hvor i landet det bor flest overlevende og pårørende med tanke på en eventuell desentralisert videooverføring, sier Engebretsen.

PLANLEGGER RETTSSAK: Sorenskriver Geir Engebretsen (til høyre) i Oslo tingrett har sendt ut en lignende forespørsel til samtlige bistandsadvokater der de ønsker å kartlegge hvor mange av deres klienter som ønsker å være til stede under rettssaken.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
PLANLEGGER RETTSSAK: Sorenskriver Geir Engebretsen (til høyre) i Oslo tingrett har sendt ut en lignende forespørsel til samtlige bistandsadvokater der de ønsker å kartlegge hvor mange av deres klienter som ønsker å være til stede under rettssaken. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer