Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Norgeshistoriens mest omfattende overgrepssak»:

- Mange av foreldrene aner ikke at sønnene deres er ofre

Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot rundt 300 gutter. Mange av ofrenes foreldre aner ikke hva sønnene har opplevd.

TILTALT: En mann i 20-årene er tiltalt i Norges største overgrepssak.Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via Internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILTALT: En mann i 20-årene er tiltalt i Norges største overgrepssak.Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via Internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at en mannlig fotballdommer i 20-åra er tiltalt for nettovergrep mot omkring 300 gutter. Det er ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull den mest omfattende overgrepssaken i Norges historie.

Den 81 sider lange tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via Internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Det er beslaglagt store mengder med chattefiler, filmer og bilder som har vært tidkrevende å gjennomgå. I tillegg har identifisering av de fornærmede i saken vært arbeidskrevende.

De fornærmede er i alderen 10 til 18 år, og er fra alle deler av Norge samt fra andre nordiske land.

- Jeg har ikke snakket med alle 300 fornærmede, men det er noen hovedpunkter som går igjen hos alle jeg har snakket med. Mange av dem sliter, og har store problemer med det som har skjedd, selv om det er individuelle forskjeller.

Det sier advokat Christian Lundin, som koordinerer arbeidet for de totalt åtte oppnevnte bistandsadvokatene. I tillegg er han bistandsadvokat for nær 50 av de fornærmede guttene.

- Foreldrene aner ikke

Han forteller om sjokket da han ble kjent med omfanget av tiltalen.

Bistandsadvokat: Christian Lundin.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Bistandsadvokat: Christian Lundin. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Det var svært oppsiktsvekkende da man så omfanget. Ikke minst da man så innholdet i handlingene tiltalte står bak. Det er egentlig umulig å begripe disse handlingene, for det er så drøyt. Han har gått etter unge gutter, fordi det er lett å lure dem. Han har lokket, lurt og så truet. Det har vært samme modus hele veien, mener Lundin.

Advokaten forteller også at foreldrene til et stort antall av de unge guttene ikke vet noe som helst om hva barna deres har blitt utsatt for.

- Guttene har blitt med på handlingene, som de siden har angret på. De er kjempeflaue og livredde for at venner eller foreldre skal bli oppmerksom på at det er dem det er snakk om, sier han.

Avhørene av fornærmede gutter under 15 år har blitt gjennomført på barnehus. Da blir foreldrene varslet. For det betydelig antallet fornærmede som er eldre enn dette, er det ingen automatikk i at foreldrene er gjort kjent med hva sønnene deres har opplevd.

- Det er mange foreldre som ikke vet om det … Det er det. Mange av disse guttene er derfor livredde for å bli identifisert i saken.

- Truet til å gjøre fæle ting

Bare to av de 300 guttene har anmeldt den tiltalte. I det ene tilfellet var det en gutt som klarte å fortelle det til foreldrene, i det andre var det en mor som oppdaget det og kontaktet politiet, ifølge Lundin.

- Disse guttene synes det som har skjedd er veldig flaut. Det de har opplevd er veldig tabubelagt. De har blitt lurt trill rundt på en meget utspekulert måte, og flere av dem bærer på en skyldfølelse for det som har skjedd. Det er snakk om små gutter som har blitt presset, lurt og truet til å gjøre fæle ting, sier Lundin.

Ved bruk av chatteappene KIK og LINE skal tiltalte, for det meste under aliaset «Sandra», ha chattet med en rekke unge gutter. Han forledet guttene til å sende bilder og videoer av seg selv. Deretter skal han ha truet guttene til å fortsette å sende krenkende og seksuelle videoer og bilder - hvis ikke ville videoene blitt publisert på internett.

I noen tilfeller møtte tiltalte guttene, hvor det skal ha blitt begått seksuelle overgrep. Flere gutter møtte tiltalte på oppfordring fra «Sandra».

PÅ NETTET: Ved bruk av chatteappene KIK og LINE skal tiltalte, for det meste under aliaset «Sandra», ha chattet med en rekke unge gutter på nettet. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ NETTET: Ved bruk av chatteappene KIK og LINE skal tiltalte, for det meste under aliaset «Sandra», ha chattet med en rekke unge gutter på nettet. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Flere tusen videoer

I løpet av en relativt kort tidsperiode har tiltalte samlet et svært stort antall videoer og bilder av unge gutter.

- Det er et voldsomt omfang. Jeg tror det er snakk om flere tusen videoer. Det er klart at det tar lang tid å gjennomgå dette, sier Lundin, som legger til at han ønsker å skryte av politiet:

- Her har politiet gjort en ekstremt grundig jobb, og satt inn voldsomt med ressurser.

Han forteller at politiet har funnet fram til nye fornærmede underveis i etterforskningen.

- De har avhørt én gutt, som ga informasjon som ledet til en annen - og slik har det fortsatt. Derfor har det også kommet opplysninger om mange gutter, til tross for at bare to har anmeldt tiltalte. Det skal virkelig politiet ha honnør for.

Lundin forteller at mange av de fornærmede har gitt uttrykk for at de gruer seg til rettssaken, som etter planen starter opp 22. januar neste år. Det er foreløpig anslått at hovedforhandlingen vil ta åtte måneder.

- De gruer seg, og er veldig spent på hvem som blir nødt til å forklare seg. Det handler om hvilke saker som blir plukket ut, der det er nødvendig for fornærmede å forklare seg i retten. Det vet vi fortsatt ikke, for det er ikke lagt en framdriftsplan ennå, sier han.

- Tiltalte er lei seg

Tiltaltes forsvarer, advokat Gunhild Lærum, sier til Dagbladet at hun har stor forståelse for at det er vanskelig å være fornærmet i denne saken.

FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det forstår også tiltalte. Han er veldig lei seg, og forstår at de fornærmede føler seg kraftig lurt. Det er vondt å leve med det. Det er sært og spesielt å leve med disse forholdene, så han skjønner godt at det er flaut for disse guttene å leve med det, sier hun og legger til:

- Det å bli lurt til å gjøre ting som man synes er plagsomt og flaut er ille, når det oppdages at man er lurt.

Hun sier at hennes klient har forståelse for hvordan de fornærmede i saken må ha det.

- Det faktum at det bare er to gutter som har anmeldt, sier ganske mye om hvordan de føler seg. Det har tiltalte stor forståelse for.

Lærum forteller at tiltalte går i terapi. Hun sier at hennes klient har et ønske om å endre seg, og at dette vil være sentralt i den kommende rettssaken.

- Det kommer til å være sentralt at han ønsker å endre seg, at han er i endring og at han er bevisst på at det er nødvendig, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!