Mange av Utøya-foreldrene sliter

70 prosent av AUF-erne som berget livet på Utøya har symptomer på angst og depresjon i dag.

40 PROSENT:  40 prosent av foreldrene til de overlevende har syptomer på angst og depresjon i dag. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
40 PROSENT: 40 prosent av foreldrene til de overlevende har syptomer på angst og depresjon i dag. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det samme gjelder også 40 prosent av foreldrene til de overlevende.

Det kommer fram i en studie Nasjonalt kunnskapssenter for traumatisk stress (NKVTS) har foretatt i kjølvannet av terrordøgnet der 463 foreldre deltok, skriver Dagsavisen.

- De levde i en forferdelig uviss situasjon. Frykten de levde med har gjort det veldig vanskelig for dem i ettertid, sier forskningsleder Grete Dyb.

Halvparten av dem som var på Utøya 22. juli og en firedel av foreldrene, har reaksjoner på posttraumatisk stresslidelse (PTSD), ifølge forskerne.

- De opplever deler av situasjonen på nytt og redselen kommer tilbake. Noen plages av kroppslig stress og har vanskeligheter med å få gjort det de skal. Ved første intervjurunde i november, var det en god del som hadde sykmeldinger. Mange har kontakt med hjelpeapparatet, forteller Dyb.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer