Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange av Utøya-foreldrene sliter

70 prosent av AUF-erne som berget livet på Utøya har symptomer på angst og depresjon i dag.

40 PROSENT:  40 prosent av foreldrene til de overlevende har syptomer på angst og depresjon i dag. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
40 PROSENT: 40 prosent av foreldrene til de overlevende har syptomer på angst og depresjon i dag. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samme gjelder også 40 prosent av foreldrene til de overlevende.

Det kommer fram i en studie Nasjonalt kunnskapssenter for traumatisk stress (NKVTS) har foretatt i kjølvannet av terrordøgnet der 463 foreldre deltok, skriver Dagsavisen.

- De levde i en forferdelig uviss situasjon. Frykten de levde med har gjort det veldig vanskelig for dem i ettertid, sier forskningsleder Grete Dyb.

Halvparten av dem som var på Utøya 22. juli og en firedel av foreldrene, har reaksjoner på posttraumatisk stresslidelse (PTSD), ifølge forskerne.

- De opplever deler av situasjonen på nytt og redselen kommer tilbake. Noen plages av kroppslig stress og har vanskeligheter med å få gjort det de skal. Ved første intervjurunde i november, var det en god del som hadde sykmeldinger. Mange har kontakt med hjelpeapparatet, forteller Dyb.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media