- Mange barn og en gravid kvinne blant de skadde

- Vi vi vasser i blod og død, sier lege Mads Gilbert på Gaza-sykehus.

MANGE DREPTE: De første bildene fra dagens blodbad er nå i ferd med å komme ut av Gaza. Ved sykehusene er forholdene ubeskrivelige.
MANGE DREPTE: De første bildene fra dagens blodbad er nå i ferd med å komme ut av Gaza. Ved sykehusene er forholdene ubeskrivelige. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GRENSA TIL GAZASTRIPEN (Dagbladet.no): Israel har i hele dag fortsatt framrykningen med stridsvogner og infanterisoldater i Gaza, mens artilleriskyts og raketter fra fly og helikoptre stadig pågår.

Siden bakkeangrepet startet i går kveld er minst 25 mennesker drept, ifølge Al-Jazeera. Det bringer trolig det totale dødstallet i Israels ni dager lange offensiven til nærmere 500 mennesker. Omlag 2400 mennesker er skadd.

I formiddag meldte nyhetsbyrået Reuters om at minst fem personer ble drept og flere skadd da en israelsk artillerigranat slo ned i det sentrale handlestrøket i Gaza by i formiddag.

Den norske legen Mads Gilbert i Norwac, som nå jobber på spreng for å redde liv i Gaza, forteller om enda flere drepte.

- Israel har akkurat bombet det sentral grønnsaksmarkedet i Gaza. Minst ti er drept. Minst 80 skadde har komme hit til Shifa-sykehuset. De dør mellom hendene på oss, skrev Gilbert i en tekstmelding til Dagbladet.no tidligere i dag.

Han er svært opprørt over situasjonen.

- Vi vasser i blod og død. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Vi hører tung skyting og fortsatt nære bombedrønn, skrev Gilbert til Dagbladet.no i 14-tida.

Dagbladet og de mange andre pressefolkene ved grensa til Gaza har i dag hørt store eksplosjoner med få minutters mellomrom, mens flere militærhelikoptre sirkler over området. Ifølge arabiske medier høres stadig maskinggeværild og skyting fra stridsvogner flere forskjellige steder i Gaza, mens de militære kolonnene er i stadig bevegelse.

Én israelsk soldat skal ha blitt drept i kampene på bakken.

- Fullstendig absurd situasjon
Gilberts kollega Erik Fosse, også han ved Shifa-sykehuset beskriver forferdelige tilstander et sykehus der kapasiteten er helt sprengt, med pasienter som blir behandlet på gulvet uten nødvendig medisinsk utstyr, mens det er kø i operasjonsstuene.

- Jeg venter på å få operert en liten gutt som har fått revet av blodårene i det ene beinet. Dette er en fullstendig absurd situasjon. Vi får inn kvinner og barn og folk i alle aldre, forteller legen på telefon til TV 2 Nyhetskanalen.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Han anslår at et flertall av de skadde som kommer på sykehuset er sivile. Fosse forteller at det har vært full katastrofealarm siden i går ettermiddag, og at bombardementet økte voldsomt utover natta, med en jevn strøm inn til sykehuset med pasienter med voldsomme skader.

- Dette er et folkemord, det kan ikke rettferddigjøres politisk på noen måte. Gaza er et et tett befolket område, og selvfølgelig blir sivile drept nå, sier Fosse.

Verken han eller Mads Gilbert har tenkt å dra fra Gaza selv om situasjonen ser ut til å forverres time for time.

- Vi er nødvendige både som leger og øyenvitner. Vi blir her, sier Fosse.

Holder pressen borte
Det er i dag praktisk talt umulig å få de mange dramatiske meldingene fra Gaza bekreftet uavhengig, fordi Israel hindrer all internasjonal presse i å komme inn i området. Sensuren gjør blant annet at det i svært liten grad kommer bilder fra selve Gaza som gir innblikk i hva som faktisk skjer under det israelske bakkeangrepet.

- Det er utrolig frustrerende. Dette er ikke ytringsfrihet. Vi får lov til å vise den israelske sida, som i går da jeg dekket et rakettnedslag her, men i Gaza slipper vi ikke inn. Jeg har sympati med de sivile, uansett side. Nå får vi ikke gjort jobben vår, som er å være øyenvitner, sier den erfarne krigsfotografen Bruno Stevens til Dagbladet.no.

Han er på jobb for magasinene Newsweek og Paris Match og har oppholdt seg ved grensa i nærmere tre uker og forsøkt å komme inn, uten hell.

FRA BAKKE, SJØ OG LUFT: Kamphelikoptre skjøt også i dag raketter mot mål i Gaza.
FRA BAKKE, SJØ OG LUFT: Kamphelikoptre skjøt også i dag raketter mot mål i Gaza. Vis mer

Et israelsk høyesterettsvedtak om at en såkalt pool med åtte internasjonale journalister skulle få slippe inn, har så langt ikke blitt effektuert.

- Gaza er en kampsone, der det kjempes intensivt. Vi forhindrer ingen å komme inn, men dette handler om sikkerhetshensyn, sier oberst Olivier Rapowich i IDF til Dagbladet.no i formiddag.

Men argumenter om reporternes sikkerhet blir latterliggjort av pressefolk som har vært i langt mer utrygge områder tidligere.

- Jeg kan ikke annet enn å le. Den åpenbare tolkningen av dette er at de ikke ønsker internasjonal presse over grensa for å rapportere om hva som faktisk skjer, sa CNNs korrespondent på lufta i dag.

OPPRØRT: Den norske legen og aktivisten Mads Gilbert (t.v.), her på Gaza-sykehuset i går, beskriver tilstandene i Gaza som helvete på jord. Foto: HAMADA HAMADA
OPPRØRT: Den norske legen og aktivisten Mads Gilbert (t.v.), her på Gaza-sykehuset i går, beskriver tilstandene i Gaza som helvete på jord. Foto: HAMADA HAMADA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer