Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk lege i Italia:

- Mange bekymrede nordmenn

I Italia har coronavirusets herjinger ført til at regjeringen har innført karantenetiltak i hele landet.

MANGE TELEFONER: Hildegund Røer er sjømannslege i Roma i Italia og forteller at mange er forvirret over situasjonen. Foto: Privat
MANGE TELEFONER: Hildegund Røer er sjømannslege i Roma i Italia og forteller at mange er forvirret over situasjonen. Foto: Privat Vis mer

Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av coronaviruset. Over 9000 personer er bekreftet smittet, og 463 personer er bekreftet omkommet som følge av viruset.

Tidligere tirsdag gikk Utenriksdepartementet ut og frarådet reiser til hele Italia.

Hildegund Røer er oppnevnt sjømannslege i Italia, og holder til i Roma. De siste dagene har en rekke nordmenn tatt kontakt med henne som følge av coronafrykten.

- Det virker forvirrende for mange. Vi er i rød sone i hele Italia og det har vært større dødelighet her enn det har vært i Kina, sier hun.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Det er vanskelige tider

Hun forteller at flere av dem som tar kontakt med henne er bekymret.

- Jeg får masse telefoner. De som ringer er stort sett turister og studenter, nordmenn som er i Italia. De lurer blant annet på hvor de skal ta prøver. I Italia har de egne steder hvor de tar prøver, og de blir ikke sendt til laboratorier, slik som i Norge. I Roma er Spallanzani-sykehuset møtepunktet, men folk kan ikke dra dit uten å ringe og får en avtale på forhånd. Man må få en godkjenning før man kan reise dit, forteller hun.

Røer sier hennes kontor har fått beskjed om at de ikke skal behandle folk.

- Vi har ikke fått noe utstyr heller, sier hun.

Hun opplyser at de fleste klarer seg greit med de omfattende karantenetiltakene.

- De fleste er optimister. Vi er alle i karantene og håper vi skal komme over dette. Samtidig blir det en voldsom økonomisk krise, sier hun.

- Det er vanskelige tider, spesielt for italienerne som mister jobb og turister. Man er også veldig bekymret for sykehuskapasiteten. Nå frykter man også at viruset skal bre seg i Sør-Italia. Der har man kuttet ned på sykehusplassene og intensivavdelingene i alle år. Man har ikke ventet denne pågangen, sier hun.

- En veldig utvikling

Isidora Yli (22) fra Skøyen i Oslo er en av mange norske studenter som oppholder seg i det hardt rammede landet. 22-åringen er student ved et universitet i Roma, der hun holder på å fullføre bachelorgraden sin.

I ROMA: Isidora Yli (22) bor i Roma, og forteller om en by preget av coronavirus-utbruddet. Foto: Privat
I ROMA: Isidora Yli (22) bor i Roma, og forteller om en by preget av coronavirus-utbruddet. Foto: Privat Vis mer

- Det er en veldig utvikling her og ting skjer fort. Vi skal nå unngå å gå ut med mindre det er helt nødvendig. Det er jo på grunn av at den alvorlige situasjonen som er her, forteller hun til Dagbladet.

Etter en lengre ferie i Norge returnerte hun til Italia tidligere i mars.

- Da rammet coronaviruset stort sett i nord, og jeg ble ikke frarådet av verken UD eller ambassaden å reise.

FOLKETOMT: Spansketrappen i Roma er vanligvis et yndet reisemål for turister. Tirsdag var det nærmest folketomt. Foto: REUTERS / Remo Casilli / NTB scanpix
FOLKETOMT: Spansketrappen i Roma er vanligvis et yndet reisemål for turister. Tirsdag var det nærmest folketomt. Foto: REUTERS / Remo Casilli / NTB scanpix Vis mer

- Underlig stemning i Roma

Mandag innførte imidlertid Italia karantene for hele landet.

Hun forteller at stemningen i byen som til vanlig yrer av folkeliv, er preget.

- Jeg opplever at italienerne virker bekymret for både helsen og økonomien sin. Normalt er det massevis av turister her, men de siste dagene har det minket veldig. Det virker som det nesten ikke er noen i gatene, og det er veldig underlig.

- Jeg har snakket med både italienere jeg kjenner og folk på gata. Alle virker fortvilet både for sin egen situasjon og landet generelt.

Yli er imidlertid ikke bekymret for sin egen situasjon slik det er nå.

- Jeg har fått god informasjon fra både ANSA, UD, skolen min og italienske myndigheter, så jeg føler meg trygg. Samtidig så er jo hele situasjonen med corona ganske uforutsigbar.

Hun forteller at skolen har tilrettelagt for undervisning på nett, og at slik situasjonen er nå, velger hun å bli.

MEDISINSTUDENT: Erlend Nordseth (23) studerer i den italienske byen Bologna, nord i Italia. Foto: Privat
MEDISINSTUDENT: Erlend Nordseth (23) studerer i den italienske byen Bologna, nord i Italia. Foto: Privat Vis mer

- Stressende situasjon

23 år gamle Erlend Nordseth fra Oppdal i Trøndelag studerer også i Italia. Medisinstudenten holder til i Bologna nord i Italia, på grensen til den «røde sonen» med mange smittede. Han forteller om en spesiell stemning i byen, og lite folk i gatene.

- Det er butikker som begynner å bli tømt for matvarer. Myndighetene har jo sagt at det ikke skal være noe problem med tilgang på mat, men folk hamstrer. Selv har vi begynt å handle en gang i uka, sier han.

IKKE LETT: Lege Sara Cody kom med et godt råd under en pressekonferanse i forbindelse med coronautbruddet i California. Video: County of Santa Clara Public Health Department Vis mer

- Føler du deg trygg?

- Det som er mest stressende er at intensivavdelingene snart er helt på felgen. En ting er hvis man får coronaviruset, men det kan være andre grunner til å havne på intensivavdelingen. Akkurat nå er det som er den største stressfaktoren, at hvis man tryner på sykkel eller får en annen type infeksjon nå, så er det ikke sikkert man får den samme behandlingen, forteller Nordseth.

Studentorganisasjonen ANSA sier til Dagbladet at de ikke har nøyaktig oversikt over hvor mange norske studenter som oppholder seg i Italia for øyeblikket, fordi mange har reiste hjem og det ikke er alle som er medlemmer.

- Det å sitte i karantene kan være ensomt og rart, så vi har en sosialveileder som er der for å snakke med dem som skulle ønske å snakke med noen, sier ANSA-president Hanna Flood i en SMS til Dagbladet.

Hele Norges coronakart