Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange bilførerne kjenner ikke promillegrensen

- Overraskende, sier politiet.

Illustrasjon. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
Illustrasjon. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nær halvparten av de spurte i en spørreundersøkelse foretatt i Midt-Norge svarer at de ikke vet at promillegrensen er på 0,2.

Det kommer fram i en undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført på oppdrag fra Gjensidige Forsikring, skriver Adresseavisen.

Politioverbetjent Knut Sivertsen, som leder trafikkseksjonen ved Sentrum politistasjon i Trondheim, sier han ikke hadde ventet at nesten halvparten av de spurte ikke kjenner promillegrensen. På den annen side er det tydelig at langt de fleste har klare holdninger til at bilkjøring og rus ikke hører sammen.

- Det er litt overraskende at så få kjenner til den nøyaktige promillegrensen. I Norge er det sosialt stigmatiserende å bli tatt for promillekjøring. De fleste vi stopper, er tatt for ruskjøring tidligere, og mange har et kriminelt rulleblad, sier Sivertsen.

Trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF er enig.

- Man skulle ønsket at alle kjenner promillegrensen. Men det er formildende at folk flest tenker at akkurat det bryr de seg ikke noe om, for de kjører aldri med promille. Da er promillegrensen uvesentlig, sier Dagfinn Moe til Adresseavisen.

Om man skader bilen under kjøring i påvirket tilstand vil man ikke få erstatning fra forsikringsselskapet. Hvis man forårsaker personskade risikerer man å bli sittende igjen med en millionregning, advarer Gjensidige.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media