- Mange bør ha en flau smak i munnen

- Frp får gjennomslag og viser handlekraft i regjering, sier Harald Tom Nesvik.

HANDLEKRAFTIG FRP: Frps parlamentariske leder Harald Nesvik avviser at Frp i regjering ikke klarer å ta ansvar og vise handlekraft. - De som sier det, bør ha en flau smak i munnen i dag, sier Nesvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HANDLEKRAFTIG FRP: Frps parlamentariske leder Harald Nesvik avviser at Frp i regjering ikke klarer å ta ansvar og vise handlekraft. - De som sier det, bør ha en flau smak i munnen i dag, sier Nesvik. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere fra opposisjonspartiene har de siste ukene kritisert Frp i regjering for å ikke klare å ta ansvar og vise handlekraft i asylkrisa. For ei drøy uke siden sa Frp nei til å starte forhandlinger om et bred forlik om asylpolitikken.

De ville konkretisere regjeringens tillleggsproposisjon, og etter ei uke kom de i går sammen med Høyre ut med ei liste på 15 tiltak for innstramming.

Ekspressfart I dag varslet regjeringen en endring av utlendingsloven som skal sørge for rask retur av asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov i Norge. Stortinget inviteres nå til å ekspressbehandle loven, slik at den kan iverkesettes neste fredag.

Dermed blåser Frp's parlamentariske leder Harald Tom Nesvik av kritikken.

- Regjeringen viser nå den handlekraften den skal. De kommer med konkrete forslag som også er svært viktige for Frp. Det er enkelte som bør ha en fryktelig flau smak i munnen når de kritiserer regjeringen for manglende handlekraft, sire Nesvik til Dagbladet.

- Regjeringen leverer - Regjeringen leverer. I tillegg til de 15 forslagene som vi la fram i Stortinget i går, kommer lovendringen, som er veldig konkret, og som har vært diskutert i det løpet som har vært. Jeg forventer og håper at Stortinget tar sin del av oppgaven, slik at vi får vedtatt og iverksatt lovendringene neste fredag, sier Nesvik.

Han understreker at endringen i utlendingsloven er særdeles viktig, og har vært en prioritert sak for Frp.

- Det er en av de tingene Frp har vært opptatt av. Det er utrolig viktig å sende signalet om hurtigbehandling. Dette tiltaket vil bidra til å løse situasjonen ikke bare i Storskog, men bety endring for måten vi behandler saker for personer som har opphold i andre land og ikke beskyttelsesbehov, sier Nesvik.

Han sier at de fleste som nå kommer over grensa i nord, har papirer som viser oppholdstillatelse i Russland. De som har utvisningsvedtak, kan sendes direkte til Kabul, ifølge Nesvik.

- Rekordrask regjering - En regjering som handler så raskt som denne, tror jeg man skal lete lenge etter, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

Han mener regjeringen har håndtert situasjonen veldig bra.

- Vi er ikke trollmenn, men jeg synes vi har fått gjort utrolig mye på svært kort tid, sier Anundsen til NTB.

Alle partiene er nå invitert til forhandlinger om innstramming, etter at statsminister Erna Solverg tidligere i høst inviterte til det.
De 15 tiltakene som Frp og Høyre ble enige om, har full støtte i Frp' stortingsgruppe, ifølge parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik.

Frp-krav Overfor Dagbladet viser kilder i Frp at de nå har fått Høyre med på mange Frp-krav som for noen måneder siden ikke kunne drømme om å få gjennomslag for.

Det gjelder for eksempel at bistand skal knyttes til retur, at det skal bevilges penger til retur via en såkalt overslagsbevilgning slik at utsendelse av asylsøkere ikke begrenses av budsjettrammer, og at det skal settes i gang en vurdering av om tolkningen av flyktningekonvensjonen og andre internasjonale konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer.

Det skal også settes i gang arbeid med tanke på å knytte kontantstøtte til botidskrav, alle særordninger for flyktninger i folketrygden skal strammes inn, retten til familiegjenforening likeså, og kuponger skal i størst mulig grad erstate kontantytelser.