Mange branntruede landsbyer evakueres i Hellas

Nærmere 30 landsbyer i det sørlige Hellas blir nå evakuert for å redde innbyggere og gjester bort fra skogbrannene. Tallet på omkomne har passert 60, og brannene viser ingen tegn til å svekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for brannmyndighetene sa i ettermiddag til nyhetsbyrået AFP at ytterligere 13 landsbyer i Ilia-området, ti i Messina og fire i Arcadia vil bli evakuert. Til da var det funnet 59 omkomne i Ilia, som ligger nordvest på halvøya Peloponnes.

- Vi brenner ... Hjelp oss, hvor er helikoptrene, skrek en mann fra landsbyen Friza inn i telefonen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Vi er blitt overlatt til Guds nåde. Vi har ikke vann eller strøm. Vi kjemper mot ilden med traktorer og greiner, sa en kvinne fra landsbyen Neumota på gresk fjernsyn

Helikoptre har allerede evakuert mange andre landsbyer i den samme regionen. Brannene som brøt ut sist fredag, har rast gjennom knusktørre furuskoger og omringet isolerte landsbyer i denne delen av Hellas.

- Kampen går videre, sa den greske ministeren for offentlig sikkerhet Vyron Polydoras mandag, men myndighetene fikk kritikk for svak innsats mot skogbrannene.

- Regjeringen er ikke i stand til å beskytte oss, sa en mann i landsbyen Artemida vest på Peloppones.Sterk vind hindret mandag vannbombefly i å gå på vingene for å delta i slokkingen av brannene. Greske medier omtalte mandag de voldsomme skogbrannene som den største miljøkatastrofen i manns minne i Hellas. 

240 norske turister utenfor fare 

Vel 240 norske turister befinner seg nå på brannherjede Peloponnes i Hellas, men alle er utenfor noen form for fare, får NTB opplyst av turoperatørene Apollo og Lilleput.

«HJELP OSS»: Beboere i landsbyen Frixia ble evakuert av helikoptre. Foto:Icon/  REUTERS/Scanpix
«HJELP OSS»: Beboere i landsbyen Frixia ble evakuert av helikoptre. Foto:Icon/ REUTERS/Scanpix Vis mer

Likevel vil Apollo vurdere hva som på kort sikt skal gjøres med Peloponnes som reisemål.

- Vi har mandag sendt av gårde personell til Peloponnes som skal vurdere ulike løsninger for de reisende vi har i området, sier informasjonsansvarlig i Apollo Reiser, Helen Begby, til NTB.

Foreløpig kommer ikke Lilleput Reiser til å revurdere det opplegget de har i området.

God kontakt

Både turoperatørene hjemme i Norge og den norske ambassaden i Aten har fortløpende kontakt med reisegruppene. Alle gir uttrykk for at de har det bra, men understreker at den situasjonen som grekerne er havnet i, med store områder som er brannsvidd og over 60 omkommet, setter sterke spor.

- Brannene raser jo i et annet område av øya, og det er i dag ingen fare forbundet med å være i de byene vi bruker rundt Kalamata. Men det er klart at våre vel 60 gjester og andre turister blir preget av den situasjonen den vanlige greker er kommet i, sier Begby.

De turistene som Apollo har i området, skal etter planen returnere førstkommende lørdag. Om de skal forsøkes innkvartert i et annen område av Hellas, er én av de ulike løsningene som nå skal vurderes, sier Begby.

- Ingen er upåvirket

- Ingen er upåvirket av det som skjer. Også turistene opplever brannene som en ubeskrivelig katastrofe, sier Lilleput Reisers representant på Peloponnes, Toya Sæter, til NTB.

Hun avviser at turoperatøren på det nåværende tidspunkt vil revurdere sitt opplegg. Både avganger fra Norge og returer fra Peloponnes går som planlagt, sier Sæter.

Hun legger vekt på at deres vel 180 reisende bor i byer som Stoupa, Kardamili og Agios Nikolaos, og etter hennes beregning vil de nærmeste flammene bruke minst en til to dager å nå disse områdene.

Chargé daffaires ved den norske ambassaden i Aten, Knut-Are Okstad, sier til NTB at han ikke kjenner til at turister er omkommet som følge av brannene, selv om ødeleggelsene har vært kraftige også i områder der det er turisme.

(NTB)

SYNES FRA ROMMET:</B> Satelittbilde fra lørdag.
HARD KAMP: Brannmannskapene sliter med å få bukt med de store brannene.