Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange døde etter jordskjelv i Iran

Flere landsbyer skal være ødelagt, og det er rapportert om minst 80 døde og 300 skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utover morgenen har dødstallene steget fra færre enn ti og opp til 400, men tallene kan stige dramatisk etter hvert som myndighetene får bedre oversikt. Hundrevis er skadd.

Røde Halvmåne er allerede i området, som ligger ved byen Zarand i en provins som heter Karman.


Fulle sykehus
Det er offisielle regjeringskilder som oppgir disse tallene, men andre rapporter tyder på at omfanget kan være mye større. Flere landsbyer skal være ødelagt, skriver nyhetsbyrået AP.

- Alle sykehusene i området er fylt til randen av skadde. De kan ikke ta mot flere, melder iransk presse.

Mange mennesker skal ha strømmet ut i gatane i panikk etter skjelvet, som oppstod klokka 03.25 norsk tid, og nå tør de ikke vende tilbake til husene sine av frykt for etterskjelv.

TV-kameraene viser mennesker med blodige klær og store skader. Andre tv-bilder minner om katastrofene i Beslan og Asia: Gråtende pårørende som sitter ved siden av sine døde og stryker over dem.

- Vær så snill å hjelpe oss, ber en overlevende som fortvilet prøver å redde slektninger ut fra ruinene av hjemmet deres.


Samme område som Bam
Jordskjelvet målte 6,4 på Richters skala og hadde sitt episenter seks mil nordvest for Kerman sentralt i Iran. Skjelvet nådde en dybde på 42 kilometer,
 ifølge U.S. Geological Survey.

Redningsstyrker er utkommandert  til byen Zavand, samt til landsbyene Hutkan, Davudieh, Davar og Motaharabad.

For to år siden døde mer enn 26 000 mennesker etter et jordskjelv i samme region. Den gangen var det byen Bam, 20 mil unna dagens episenter, det gikk verst utover. Skjelvets styrke var da 6,6 på Richters skala.

Ifølge CNNs korrespondent i Iran, Shirzad Bozorgmehr, er det lite som tyder på at dette skjelvet har vært like ødeleggende som skjelvet i Bam.


JORDSKJELV: Bildene fra iransk IRINN TV viser mennesker som leter etter overlevende i ruinene etter jordskjelvet i natt. Foto: SCANPIX
JORDSKJELV: Bildene fra iransk IRINN TV viser mennesker som leter etter overlevende i ruinene etter jordskjelvet i natt. Foto: SCANPIX Vis mer
BAM: Dette bildet er fra Bam, hvor mer en 26 000 mennesker mistet livet etter et jordskjelv 2. juledag 2003.