Mange dødfødte etter jordskjelv

Jordskjelvet i Pakistan kan ha vært årsaken til mange spontanaborter og dødfødte barn..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muzaffarabad (ANB-AP): Nå frykter helsepersonell for gravide kvinner og ufødte barns liv etter katastrofen.

FN har beregnet at rundt 40.000 gravide kvinner ble rammet av jordskjelvet i Pakistan denne måneden. Nå melder sykehus om en rekke dødfødsler etter katastrofen.

Av 30 fødsler i løpet av de siste ti dagene på Abbas Institutt for medisinsk vitenskap, det eneste sykehuset som fortsatt står i jordskjelvrammede Muzaffarabad, var seks dødfødsler. Sykehuset opplyser også at minst ti kvinner som har vært innlagt på sykehuset har spontanabortert etter at katastrofen inntraff.

Spedbarn og mødre kan dø

Dr. Razia Korejo, som leder et team av frivillige leger, sier at hun venter flere dødfødsler, spontanaborter og for tidlige fødsler i løpet av de neste ukene. Hun frykter også for de gravide kvinnenes liv.

Korejo sier at mange spedbarn og mødre vil dø i forbindelse med fødsler i de jordskjelvrammede områdene også i lang tid fremover, dersom ikke overlevende etter skjelvet får nødvendig helsetilbud.

– Hvis de ikke kan få hjelp kan mødre og babyer lett dø, sier hun.

Frykter dystre tall

Kvinner som får behandling og får føde på sykehus er blant de heldige. Rundt 800.000 mennesker i avsidesliggende områder har blitt isolert etter jordskjelvet og får ikke nødvendig medisinsk hjelp.

Pakistan har fra før en av verdens verste barnedødelighetsrater. Ifølge Unicefs tall fra i fjor, døde 107 av 1.000 fødte barn i landet. I industriland er den gjennomsnittlige barnedødeligheten på sju av 1.000 barn. Også tallet på gravide kvinner som dør er vanligvis svært høy i Pakistan. Nå kan disse dystre tallene forverres ytterligere.

OVERLEVDE:</B> Babyen til Tasleem Liaqat (25) ble født tre timer etter jordskjelvet i Pakistan den 8. oktober. Etter skjelvet har mange mødre mistet barna sine.