<strong>TIL DØDEN SKILLER EN AD:</strong> Forskere ved UiT konkluderer i en ny rapport med at det er en stor overdødelighet blant nordmenn som nettopp har mistet ektefellen sin. Foto: Scanpix
TIL DØDEN SKILLER EN AD: Forskere ved UiT konkluderer i en ny rapport med at det er en stor overdødelighet blant nordmenn som nettopp har mistet ektefellen sin. Foto: Scanpix Vis mer

Mange dør av kreft kort tid etter at de mister sitt livs kjærlighet

- Det dør langt flere enn forventet, sammenliknet med andre gifte i samme aldersgruppe, som ikke har mistet sin kjære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 1975 var det registrert 1,8 millioner gifte personer i Norge. Av disse var i 2006 om lag 500 000 mennesker blitt enke eller enkemann.

Det forteller førsteamanuensene Elinor Ytterstad (56) ved institutt for matematikk og statistikk ved UiT, som sammen med Tormod Brenn (62) ved institutt for samfunnsmedisin har studert disse 500 000 personene, og sett på dødeligheten blant dem i etterkant av at de mistet ektefellen.

I en fersk artikkel konkluderer de med at det er langt større sannsynlighet for dødsfall blant enkene og enkemennene den første uka etter at de mistet ektefellen sammenliknet med andre nordmenn på samme alder, som ikke har mistet partneren.

<strong>FORSKER:</strong> Fførsteamanuensis Elinor Ytterstad ved UiT har studert dødeligheten blant nordmenn som nylig har mistet ektefellen sin. - Det dør langt flere enn forventet sammenliknet med andre gifte i samme aldersgruppe som ikke har mistet sin kjære, sier<span style="font-size: 14px; font-weight: normal;">&nbsp;</span>Ytterstad til Dagbladet.<div><br></div>
FORSKER: Fførsteamanuensis Elinor Ytterstad ved UiT har studert dødeligheten blant nordmenn som nylig har mistet ektefellen sin. - Det dør langt flere enn forventet sammenliknet med andre gifte i samme aldersgruppe som ikke har mistet sin kjære, sier Ytterstad til Dagbladet.

Vis mer

- Betyr dette at nordmenn faktisk kan dø av kjærlighetssorg?

Førsteamanuensene Elinor Ytterstad kan ikke gi noe klart svar på det spørsmålet.

- Vi vet ikke årsakene til at det er ekstra høy dødelighet etter at en ektefelle dør, for vi beskriver bare hva norske tall viser, forklarer hun.

Mange dør av kreft

Men tallene hun har innhentet er klare:

  • Blant menn er det 69 prosent høyere risiko for å dø de første sju dagene etter at de har blitt enkemenn, sammenlignet med andre gifte menn som ikke har mistet livsledsageren.
  • For kvinner er det tilsvarende tallet på overdødelighet 76 prosent.

Forskerne har videre studert de ulike dødsårsakene hos mennene og kvinnene som har mistet ektefellene sine.

For menn skyldes overdødeligheten den første uka i størst grad såkalte ytre årsaker - som eksempelvis ulykker eller selvmord. Dernest følger hjerte- og karsykdommer, samt sykdom i åndedrettsorganene - som for eksempel lungebetennelse.

Oppsiktsvekkende er det, ifølge Ytterstad, at kreft også er en av dødsårsakene det er overdødelighet av hos menn denne første uka.

- Tallene våre viser at det er 51 prosent høyere risiko blant enkemenn å dø av kreft de første sju dagene etter at ektefellen har gått bort, sammenliknet med tilsvarende gifte menn, sier hun.

- Omfattende materiale

Ytterstad forteller videre at de også har sett på om ektefellene dør av samme type kreft, eller samme sykdom, men sier at de ikke har funnet noen sammenheng her.

Blant kvinnene som dør uka etter at de har mistet ektemannen er det hjerte- og karsykdommer, samt sykdom i åndedrettsorganene som er de største dødsårsakene.

Det er blitt gjort tilsvarende undersøkelser i andre land, men ifølge Ytterstad er det ingen som før har hatt gode nok tallmaterialer til å kunne se på overdødelighet den første uka etter at livsledslageren har gått bort.

Og deres forskning viser at det er nettopp i disse første sju dagene at overdødeligheten er høyest.

Etter den første uka synker overdødeligheten. For menn er det 34 prosent høyere risiko for å dø det første året etter at kona har mistet livet. For kvinner er risikoen 29 prosent høyere, forklarer hun.

- Flater ut etter tid

Tormod Brenn understreker overfor iTromso, som først omtalte saken, at mest utsatt er menn i alderen 60-64 år. Her er risikoen for å dø 78 prosent og at det kan skje fra én til syv dager etter at ektefellen går bort.

- Det viser seg også at enka eller enkemannen er i risikofasen i minst syv år - hvor det første er mest kritisk. Deretter avtar risikoen sterkt og flater ytterligere ut jo lengre tid som går, sier han til avisa i dag.

På tross av at Ytterstad ikke ønsker å spekulere i hva som kan være årsaken til overdødeligheten blant enker og enkemenn, sier hun at tallene er med på å bekrefte at mange er ekstra sårbare etter at de har mistet ektefellen.

- Man bør være oppmerksom på at det ikke bare er hjerte- og karsykdommer som er en risiko, men at man også kan dø av en kreftsykdom. Det er mange gode grunner til å ta ekstra godt vare på en person som nettopp har mistet ektefellen sin, sier førsteamanuensen til Dagbladet.

Forskerne har hentet tallene fra Statistisk sentralbyrå, og koblet de opp mot dødsårsaksregisteret, samt Folkeregisteret for årlige sivilstatusopplysninger. De startet innhentingen av tallmaterialet i 2007.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer