Mange dør av kreft kort tid etter at de mister sitt livs kjærlighet

- Det dør langt flere enn forventet, sammenliknet med andre gifte i samme aldersgruppe, som ikke har mistet sin kjære.

TIL DØDEN SKILLER EN AD: Forskere ved UiT konkluderer i en ny rapport med at det er en stor overdødelighet blant nordmenn som nettopp har mistet ektefellen sin. Foto: Scanpix
TIL DØDEN SKILLER EN AD: Forskere ved UiT konkluderer i en ny rapport med at det er en stor overdødelighet blant nordmenn som nettopp har mistet ektefellen sin. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 1975 var det registrert 1,8 millioner gifte personer i Norge. Av disse var i 2006 om lag 500 000 mennesker blitt enke eller enkemann.

Det forteller førsteamanuensene Elinor Ytterstad (56) ved institutt for matematikk og statistikk ved UiT, som sammen med Tormod Brenn (62) ved institutt for samfunnsmedisin har studert disse 500 000 personene, og sett på dødeligheten blant dem i etterkant av at de mistet ektefellen.

I en fersk artikkel konkluderer de med at det er langt større sannsynlighet for dødsfall blant enkene og enkemennene den første uka etter at de mistet ektefellen sammenliknet med andre nordmenn på samme alder, som ikke har mistet partneren.

- Betyr dette at nordmenn faktisk kan dø av kjærlighetssorg?

Førsteamanuensene Elinor Ytterstad kan ikke gi noe klart svar på det spørsmålet.

- Vi vet ikke årsakene til at det er ekstra høy dødelighet etter at en ektefelle dør, for vi beskriver bare hva norske tall viser, forklarer hun.

Mange dør av kreft

Men tallene hun har innhentet er klare:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.