Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange drept etter USA-angrep i Somalia

Flere drept etter at amerikanske styrker har gjennomført angrep mot mål i det sørlige Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere personer skal være drept etter at amerikanske styrker har gjennomført angrep mot mål i det sørlige Somalia.

- Det ligger flere lik på bakken, men jeg vet ikke hvor mange, sier Abdirahman Dinari, talsmann for den somaliske regjeringen, til nyhetsbyrået Reuters.

Den amerikanske fjernsynsstasjonen CBS meldte om angrepet natt til tirsdag norsk tid. Ifølge CBS News var angrepet rettet mot tre antatte al-Qaida-ledere i Ras Kamboni-området, helt sør i Somalia.

Blant målene for angrepet var blant andre terrornettverkets øverste leder i Øst-Afrika og en mann som er ettersøkt for bombingen av de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998.

Verken amerikanske militærkilder eller somaliske myndigheter kan si noe om hvorvidt de tre al-Qaida-lederne er blant de omkomne, eller om de klarte å komme seg unna.

- På nåværende tidspunkt er det ikke mulig å si om angrepet var vellykket eller ikke, sier en amerikansk militærtalsmann.Stor ildkraft

Angrepet ble gjennomført med et AC-130 fly fra de amerikanske spesialstyrkene som til daglig er stasjonert ved en amerikansk militærbase i Djibouti.

Denne flytypen har en ildkraft på tusenvis av skudd i sekundet.

Angrepet var rettet mot flere små landsbyer utenfor havnebyen Kismayo.

- Eksplosjonene rystet landsbyen vår også, sier Hussein Abdi. Han bor i nabolandsbyen Afmadow, som ikke ble direkte rammet av angrepet.

Han forteller at et titall flyktninger søkte tilflukt i landsbyen hans, og de fortalte at mange var drept.

En regjeringstalsmann i Kismayo sier ifølge Los Angeles Times at regjeringssoldater har tatt minst 28 antatte islamske opprørere til fange.Tett samarbeid

Abdirahman Dinari sier at den somaliske overgangsregjeringen har bedt USA om hjelp, og at de på forhånd var varslet om angrepet. Somalias interimspresident Abdullahi Yusuf Ahmed forsvarer angrepet, og sier det var «det riktige å gjøre».

USA støttet Etiopias invasjon av Somalia og skal ha bidratt med våpen og rådgivere i offensiven mot islamistene som hadde tatt makten i Mogadishu.

Amerikanerne forsyner nå etiopiske styrker med etterretningsinformasjon om hvor islamistene og deres påståtte al-Qaida-venner har tatt veien, og etiopiske jagerfly, kamphelikoptre og stridsvogner har på bakgrunn av denne informasjonen gjennomført angrep.

Førerløse amerikanske spionfly forsøker å overvåke hvor islamistene tar veien, og det amerikanske hangarskipet «Eisenhower» ligger i beredskap rett utenfor kysten av Somalia.Mange ofre

Da islamistene ble fordrevet fra Mogadishu flyktet de først sørover til havnebyen Kismayo der det fortsatt raser harde kamper.

Etiopiske regjeringsstyrker har i to dager forsøkt å erobre det de beskriver som en viktig islamistbase, og øyenvitner forteller om mange ofre.

- Det er mange ofre på begge sider, sier Somalias forsvarsminister Barre Aden Shire til AP.

- Jeg så rundt 50 sårede etiopiske soldater bli lastet inn i et militært helikopter, forteller Farhiya Yusuf som bor i Kismayo. (©NTB)Etiopiske soldater får amerikansk hjelp i jakten på islamister i Somalia. Foto: REUTERS/Sahal Abdulle/SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!