SAMLES INN: En mann bærer en valp. En rekke husdyr, først og fremst hester, samles nå inn. Massive mengder aske er farlig for dyrene. Foto: SCANPIX)
SAMLES INN: En mann bærer en valp. En rekke husdyr, først og fremst hester, samles nå inn. Massive mengder aske er farlig for dyrene. Foto: SCANPIX)Vis mer

- Mange dyr dør

Askedekkede dyr samles inn på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Bønder i vulkanområdet på Island har måttet overlate hester, sauer og kuer til seg selv i flere dager. Nå blir de askedekkede dyrene samlet inn igjen.

- Vi har hørt at mange dyr dør. Det gjelder først og fremst hester, men også fugler, sier Solveig Olafsdottir, som er medlem av islandske Røde Kors.

Hun deltok søndag i arbeidet med å samle inn buskap i området sør for vulkanen under Eyjafjallajökullen.

Politiet har stengt av området, men tillot at redningsarbeidere kjørte rundt til gårder for å føre kuer, sauer og islandske ponnier tilbake til staller og fjøs.

Området ved vulkanen har vært omgitt av mørke i to dager som følge av askeskyen. Men søndag skiftet vinden og været klarnet noe opp.

Måtte forlate dyrene

Skiftet i vindretningen ga bønder og redningsarbeidere mulighet til å lete etter buskapen og få den innomhus.

- Det er lett å se at dyrene er glade for å komme innendørs, sier bonden Sigurgeir Ingofsson etter å ha samlet inn de sju hestene sine.

Hestene måtte tilbringe hele lørdagen utendørs fordi Ingofsson selv ble tvunget til å evakuere gården sin.

- Jeg måtte dra. Det var en vanskelig avgjørelse, men luften var full av svovel. Jeg visste ikke hva som ventet meg da jeg vendte tilbake i morges, sier bonden.

- Det er forferdelig. Jeg vet ikke engang om jeg kan dyrke jordene mine i år, legger han til.

- Asken farlig for dyr

Det har regnet i vulkanområdet de siste dagene, og asken har derfor blitt til en tykk, gjørmelignende materie. Fagfolk sier at denne gjørmen utgjør en risiko for dyr fordi den inneholder høye verdier av fluor.

- Høyt inntak av fluor skaper problemer for bein og tenner, særlig for dyr som vokser. Asken kan også være farlig for luftveier og fordøyelse, sier Halldor Runolfsson i de islandske mat- og veterinærmyndighetene.

Til tross for innsatsen for å redde dyrene, er det lite tegn til panikk i området, opplyser politiet.

- Folk er bemerkelsesverdig rolige. De er naturligvis sjokkert, men hva kan man egentlig gjøre? Du spiller med de kortene du får utdelt, sier en politimann som ikke vil oppgi navnet sitt.


(NTB)