<strong>REDDE:</strong> Mange dyr er redde når det lyser og smeller på nyttårsaften. Med noen enkle grep kan det bli en langt hyggeligere affære. Foto: NTB Scanpix
REDDE: Mange dyr er redde når det lyser og smeller på nyttårsaften. Med noen enkle grep kan det bli en langt hyggeligere affære. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nyttårsaften med dyr

Mange dyr er redde på nyttårsaften. Slik kan du hjelpe dem

Nyttårsaften kan være svært belastende for kjæledyra. Veterinæren gir deg råd til hvordan du kan gi dem ei bedre nyttårsfeiring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For mange av oss er nyttårsfeiringa, med alt som følger med av raketter og festligheter, en hyggelig inngang til det nye året. Men lyden og de sterke lysglimtene kan være en skremmende opplevelse for våre firbente venner.

- Heldigvis er det ikke alle dyr som blir like redde, men det er veldig mange som reagerer på smellene og lysene fra rakettene. Det er unaturlig for dyra, og kan skape plutselige reaksjoner selv hos dyr som ikke har reagert tidligere, forteller veterinær og president i Veterinærforeningen, Torill Moseng.

Reaksjonene kan være alt fra mild engstelse til mer alvorlige reaksjoner:

- Hunder kan for eksempel bli urolige, pipe og følge etter eieren. Men vi ser også at noen blir så redde at de prøver å spise seg gjennom døra for å komme unna, rømmer, eller skader seg selv.

Her er hennes fremste tips til deg som hunde- eller dyreeier på nyttårsaften:

1. Vær sammen med dyra

- Ikke la hunden være alene når det begynner å smelle. Hvis man har vært med den hele dagen og forlater den når festlighetene setter i gang, kan det bli skikkelig ille. Hunder er flokkdyr, og søker beskyttelse hos flokken hvis de blir engstelige.

Så planlegg nyttårsaften slik at hunden ikke er alene. Dersom du er invitert bort, kan du gjerne ta den med deg - dersom det er et sted den kan føle seg trygg.

2. Oppfør deg normalt

I forlengelsen av forrige punkt skal du heller ikke oppføre deg som om rakettene gir grunn til bekymring. Det er viktig å utstråle en positiv og avslappet energi.

- Hvis hunden merker at du oppfører deg som om det er unntakstilstand, blir den også engstelig. Ekstra trøst kan gi motsatt effekt. Det er det også viktig at du sier ifra om til de du skal feire med, sier Moseng.

- Det bør man også tenke på når det kommer til alkoholinntak og støy. Akkurat som barn merker dyra at du endrer deg når du drikker, og det kan skape utrygghet. Så fest med måte, når du har dyr er det viktig å tilrettelegge kvelden for dem.

3. Hvis du har mulighet - reis bort

En del velger også å reise bort med dyra, til steder der det er lite støy og raketter. Det kan være en god idé, mener Moseng. Hun forteller også at kennelopphold er en løsning flere tyr til når de ikke har mulighet til å være hjemme eller reise bort med dyra, men det må ofte planlegges litt tid i forveien.

<strong>HØYE SMELL:</strong> Lyset og smellene fra nyttårsrakettene er skremmende for mange dyr. Foto: NTB Scanpix
HØYE SMELL: Lyset og smellene fra nyttårsrakettene er skremmende for mange dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Ha dyra inne og dekk til vinduer

- Dyra skal helst være innendørs når det smeller ute. Dekk til vinduer og gjør lysinntrykkene så minimale som mulig.

Det gjelder ikke bare hunder. Utekatter kan med fordel også holdes innendørs akkurat nyttårsaften. Mindre dyr bør også plasseres unna steder der det kan komme sterke lys- og lydinntrykk. Det samme gjelder større dyr som hester ute på beite, som kan bli skremt og bryte seg ut av innhegningene sine.

Lydinntrykkene kan du dempe ved å sette på rytmisk musikk når det smeller. Det er det som har best effekt, ifølge Moseng.

5. Fysisk aktivitet og mat

- Sørg for at dyret får seg en god tur på dagen, så de er slitne når kvelden kommer.

I tillegg kan det være lurt å mate dyra før festen starter. Det er nemlig best hvis de er mette og trette, da er det større sannsynlighet for at de sovner tidlig.

6. Feromoner kan være et nyttig supplement

Både hunder og katter kan få hjelp til å takle engstelsen med feromoner. Feromoner er et duftstoff som avgis av alle pattedyr når de dier, som skal berolige avkommet, men skal også ha beroligende egenskaper på voksne hunder.

- Det kan for eksempel sprayes i rommet, og vi anbefaler egentlig å begynne med dette noen uker i forkant. Men det kan også ha god effekt om man begynner noen få dager før, sier Moseng.

Hun forklarer at duftstoffet er helt artsspesifikt, og vil ikke tas opp i nesa hos oss mennesker. Du får kjøpt dette hos veterinær eller i dyrebutikk.

7. Medikamenter

For ekstra engstelige dyr kan det være nødvendig å bruke medikamenter for å roe nervene. Da er det ekstremt viktig at du ikke bruker medikamenter som er laget for mennesker.

- Det fraråder vi på det sterkeste. En del av disse vil nemlig ha motsatt effekt, og forsterke stressnivået ettersom dyra merker at de ikke er beredt til å takle en situasjon de vil flykte fra.

- Snakk med veterinæren din hvis du trenger å få utskrevet resept tilpasset ditt dyr, råder Moseng.

8. Lydfobikurs

For dyr som har vist engstelse på nyttårsaften over tid, anbefaler Moseng tilvenning i trygge omgivelser som forberedelse til neste år. Det finnes lydfobikurs på nett, og du kan også spille lydfiler med raketter og smell på lav lyd, for gradvis å venne de til høyere nivå.

- Det finnes gode veiledninger på nett til hvordan man venner dyra til skarpe lyder. De er absolutt å anbefale, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer