Mange dyrleger har vært ribbet for hoggormmotgift i flere uker, men da første parti kom ble den redningen for Molly

Agder dyreklinikk fikk serumet akkurat i tide.

BITT: Hunden Molly (15 måneder) ble bitt av huggorm. Hun hadde flaks, for da hun kom til dyreklinikken, var motgiften klinikken hadde vært tom for i flere uker nettopp kommet. Foto: Agder dyreklinikk
BITT: Hunden Molly (15 måneder) ble bitt av huggorm. Hun hadde flaks, for da hun kom til dyreklinikken, var motgiften klinikken hadde vært tom for i flere uker nettopp kommet. Foto: Agder dyreklinikk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Agder dyreklinikk har vært tom for hoggormmotgift i flere uker.

- Det har vært litt krise, og flere av de som egentlig skulle hatt motgift måtte behandles konservativt. Hos oss har det vært helt tomt, og det gikk tomt veldig fort, sier dyrlege ved klinikken Camilla Lilleholt til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i veterinærens spalte i avisa Agderposten (krever innlogging).

Redningen kom Det var en svært hoggormrik påske i fylket, og allerede for tre uker siden ble klinikken ribbet for motgiften, som kom fra en produsent i Zagreb i Kroatia. Varden kunne tidligere i sommer melde om at det var umulig å få tak i motgiften i Norge.

- De sluttet å prodsuere, og vi hadde et stort laget, som fortsatt gikk tomt, fordi det var mye hoggormbitt i sommer, sier hun.

I løpet av tida har flere hunder vært innom klinikken, og minst én hadde behov for motgiften.

- Det har gått bra så langt, men vi vet foreløpig ikke hvordan det vil gå inn på hundene over lengre tid. De kan få seinskader, sier hun.

Hunder kan dø av hoggormgift, og for Agder dryeklinikks del har det vært uvanlig mange hoggormbitt. Bekymringen var derfor stor da de var uten motgiften.

Forrige uke meldte en ny leverandør fra polen seg på, og klinikken fikk vite om dette. På mandag var bestillingen i orden og på tirsag kom leveringen i vanlig postgang med det nye serumet. Bare et kvarter etter motgiften var mottatt, kom hunden Molly på 15 måneder inn på klinikken.

Molly var bitt av hoggorm.

DYRLEGE: Camilla Lilleholt ved Agder dyreklinikk. Foto: Privat
DYRLEGE: Camilla Lilleholt ved Agder dyreklinikk. Foto: Privat Vis mer

- Hun var bitt i ansiktet og hadde en kraftig hevelse. For Molly var det helt nødvendig å få hoggormmotgift. Det er viktig med rask behandling etter bitt, og helst innen et døgn. Det var veldig spesielt, forteller Camilla Lilleholt.

Døgnåpne klinikker prioritert Åshild Roaldset, klinikksjef,  Universitetsdyresykehuset ved NMBU i Oslo forteller til Dagbladet at de har hatt motgift på laget i hele sommer.

- Etter de nye leveransene har kommet har vi nå mer enn vi trenger. Jeg vet at apotekene har prioritert klinikker som har døgnåpent og har akuttvakt, sier Roaldset.

Hun forteller at klinikken har registrert 34 diagnostiseringer av huggormbitt mot 49 på den samme tida i fjor.

- Det sies at det er mye huggorm, og vi ventet en høyde i juli og august, men i år virker det som det har vært flere bitt tidligere på våren og sommeren.

Hun har hørt om klinikker som har manglet motgiften, men sier at den skal ha vært tilgjengelig på de fleste plasser ved vaktklinikker.

- Det laveste vi har hatt er fire doser, og det varer som regel en stund. Hunder kan dø av huggormbitt derfor anbefaler vi behandling og overvåkning av alle dyr som blir bitt, selv om de virker ganske friske.   Behandlingen blir skreddersydd til pasienten og er avhengig av pasientens reaksjon på bittet.  Det er viktig at disse pasientene får intravenøs væskebehandling og smertelindring.  I tillegg trenger de som blir hardes rammet antiserum og annen nødvendig behandling. Vi har ikke hatt noen restriksjon på bruk av antiserum på Universitetsdyresykehuset i sommer, sier hun.

Slik produserer huggormmotgift

•Huggormmotgift produseres ved at hester blir sprøytet med giften fra huggorm.

• Hestens immunforsvar må svare og produsere antistiffer.

• Deretter tappes hestens blod, og et serum utvinnes av blodet

• Produksjonen har strenge krav til renslighet og dyrehold og den produseres svært få steder i Europa.

Kilde: Camilla Lilleholt, Agder dyreklinikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer