Sprengt kapasitet:

- Mange er bekymret

Legekontor, legevakt og fastleger melder om sprengt kapasitet og stort press inn i influensasesongen.

FORTVILA: Else Marit Haukelidsæter forteller om fortvila pasienter og lange ventekøer for time hos fastlegen. Foto: Privat
FORTVILA: Else Marit Haukelidsæter forteller om fortvila pasienter og lange ventekøer for time hos fastlegen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

- Unnskyld for at jeg ringer så seint, jeg håpet at jeg skulle ha tid tidligere, men det koker her.

Else Marit Haukelidsæter Olsen jobber som legesekretær ved Storsenteret legekontor i Ski. Legekontoret har 5500 faste pasienter. På én dag får de rundt 500 telefoner.

- Det sier seg selv at kapasiteten er sprengt, sier Olsen til Dagbladet.

Hun tror pågangen skyldes mange som har ventet med å dra til legen under pandemien, men at «alle» nå skal ha en helsesjekk.

- Luftveismottakene er satt over til fastleger igjen, vi må ta inn alt og får ikke noe avlastning lenger, sier Olsen.

- I tillegg er det skoleelever som må ha legeerklæring på vanlig forkjølelse for å få godkjent fravær.

Influensasesongen er i full gang, og folk oppfordres av helsemyndighetene til å ta influensavaksine. Olsen forklarer at det kommer inn mange henvendelser fra folk som ønsker å ta den.

- Også tror jeg det har blitt lav terskel for å oppsøke lege, legger hun til.

- Bli friske av oss selv

Som legesekretær er Olsen en av de som tar imot telefonsamtalen fra engstelige pasienter.

Med opp mot ti prosent av pasienter på pasientlistene til legekontoret som ringer daglig, må legesekretærene hele tiden vurdere viktigheten av henvendelsene opp mot hverandre. Hun sier at mange av henvendelsene godt kan vente.

- Mange er bekymret, men man må jo ikke til lege for alt. Det er sjeldent en satt behandling mot vanlig virusinfeksjoner og forkjølelse, sier Olsen.

- Før i tida fikk vi beskjed om å ligge under dyna og bli friske av oss selv. Nå vil alle ha behandling mot alt.

E-konsultasjon har blitt et viktig hjelpemiddel for å minke presset inne på legekontoret. Spesielt for de det ikke haster for, og som kanskje bare trenger legeerklæring eller sykemelding. Likevel forklarer Olsen at det tar mye av tiden til legene, da de må sette av tid til e-konsultasjon etter de vanlige fysiske legetimene.

Vurderer sykdomsgraden

- Vi har noen faste spørsmål for å avklare om pasienten må inn fort, eller om den kan vente. Ved brystsmerter, for eksempel, tar vi alltid pasienten inn på dagen, sier Olsen.

Legesekretæren forklarer at også barn alltid blir tatt inn på dagen, sammen med pasienter som trenger en behandling.

- Ved urinveisinfeksjon og øyebetennelse, for eksempel, trenger pasienten en behandling, og dermed kommer de inn på dagen.

Det er rett og slett de med sykdom eller skader som trenger behandling som blir prioritert.

Olsen tør ikke spekulere i om coronapandemien har gjort folk flest mer engstelige for annen sykdom. For selv om det nesten ikke kommer inn noen henvendelser om corona lenger, har hun en teori om hvorfor folk kanskje er så engstelige:

- Kanskje folk ikke husker hvordan det er å være forkjølet, sier Olsen lattermildt.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede. Vis mer

Kraftig influensasesong

Leder av Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, ser ikke bort fra at det har blitt en trend i å i større grad sjekke opp ting rundt egen helse.

- Mye går over av seg selv, men er man bekymret for symptomene bør man oppsøke lege, sier Klev til Dagbladet.

Symptomer som nedsatt allmenntilstand, vedvarende feber eller tungt pust, mener Klev er symptomer man bør oppsøke lege med.

- Vi er nå i en høst der det er ventet at virusinfeksjoner og influensasesongen kommer til å bli kraftigere i år, som også Folkehelseinstituttet har påpekt. Derfor kommer også pågangen hos lege til å være stor, sier han.

LEGE: Leder for Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev. Foto: Thomas B. Eckhoff
LEGE: Leder for Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev. Foto: Thomas B. Eckhoff Vis mer

Fraværsgrensa tar opp kapasitet

Klev er imidlertid mest bekymret for kapasiteten som går til «rimelige friske skoleelever» som trenger legeerklæring for godkjent fravær.

- En del av disse elevene ville normalt ikke ha gått til legen med den tilstanden de har, og i en normal situasjon ville de kanskje ha gått på skolen med de milde symptomene, sier Klev.

Klev hevder fraværsattestene blir en ekstra arbeidsbelastning på fastlegene som allerede er i en presset situasjon.

- Vi mener ikke at dette er en jobb for fastlegene å skulle ta ut disse vurderingene, og vi mener at foreldre, eleven selv eller andre kan ta dette ansvaret, sier han på vegne av Allmennlegeforeningen.

- Fastlegen bør heller bruke ressursene på de ungdommene som faktisk trener hjelp.

Lang ventetid

Både helseetaten i Oslo og Trondheim har sendt ut pressemelding om stor pågang på legevaktene i kommunene.

- Allmennlegevaktene i Oslo opplever stor pågang både ved oppmøte og telefon. Dette medfører til tider lange ventetider og fulle venterom hos Allmennlegevakten i Storgata og på Legevakt Aker, står det i pressemeldingen fra Oslo kommune.

Overlege Beate Nilsen skriver i en mail til Dagbladet at det er mange som henvender seg med luftveisinfeksjoner i alle aldersgrupper, men spesielt mange barn med RS-virusinfeksjon.

På spørsmål om mange henvender seg uten behov for akutt behandling svarer Nilsen at de fleste pasientene som kommer til legevakten med luftveisinfeksjoner har behov for legevurdering. Nå har det imidlertid vært en økning i denne gruppen som påvirker kapasiteten.

- Mange vil derfor oppleve lengre ventetid, men vi gjør fortløpende prioriteringer og behandler alltid de sykeste først, skriver Nilsen.

Overlegen oppfordrer innbyggere til å ha som hovedregel at fastlegen kontaktes først.

- Legevakten er der for de som har akutte plager og ikke kan vente til fastlegen er tilgjengelig.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Ringer 113

Trondheim har også hatt stor pågang på kommunens legevakt. I motsetning til Storsenter legekontor i Ski, dreier imidlertid mange av henvendelsene i Trondheim seg om corona i forbindelse med den store smitteøkningen.

På kommunens hjemmeside skriver de at legevakta får så mange henvendelser at bare 60 prosent blir besvart. Det fører til at mange ringer 113, eller møter direkte på legevakta.

- Pasientene ringer 113 (AMK-sentralen) når de ikke får svar på legevakta, men uten at det er snakk om akuttsituasjoner, står det på kommunens hjemmeside.

Kommuneoverlege Tove Røsstad minner om at innbyggerne bare skal ringe legevakt når det er snakk om akutt oppstått sykdom eller skade.

Trenger flere leger

Legesekretær Olsen i Ski sier at sekretærer er under hardt press når pågangen er stor og de må vurdere folks helse og hastegrad.

- Alle føler jo at« min helse er viktigst» og må prioriteres nå.

Hun forteller at frykten for å vurdere feil øker når arbeidsmengden er så stor. Løsningen er å få inn flere leger, ifølge Olsen

- Selv om vi blir flere sekretærer som kan betjene telefon, får vi ikke flere ledige timer og kortere ventetid hos legen, sier Olsen.

Sekretæren forteller om leger som har altfor mye å gjøre, og er redd det skal gå på helsa løs.

- Det er jo ingen som kan overta dersom vi eller legene blir syke. Vi har ingen vikarer, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer