- Mange er i krise

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl advarer om at krisa ikke er over.

- KRITISK: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer folk til å fortsatt være på vakt, til tross for at sola har begynt å titte fram. Reporter/video: Jesper Nordahl Finsveen. Video/foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMENSELVA (Dagbladet): Ved Strandsanda ved Krokstadelva i Drammen er det blå himmel og solskinn, og på vannet svømmer en gruppe svaner.

Det kan se idyllisk ut, men her går elva nå nesten tre meter over sine bredder.

- De siste prognosene fra NVE tilsier at det skal veldig mye vann gjennom Drammen. Her ser det stille og rolig ut nå, men elva stiger, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl til Dagbladet.

TRE METER: Ved Krokstadelva har Drammenselva gått nesten tre meter over sine bredder - og det er ventet mer vann der. - Dette er et område med mye bebyggelse og mye folk, og derfor er jeg her, sier Mehl. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRE METER: Ved Krokstadelva har Drammenselva gått nesten tre meter over sine bredder - og det er ventet mer vann der. - Dette er et område med mye bebyggelse og mye folk, og derfor er jeg her, sier Mehl. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ikke over

Kommunen har satt ut flomvern på stedet, siden dette er et område man også av erfaring vet at elva først går over sine bredder.

- Dette er ikke over, og det er viktig at folk fortsatt følger med på varsom.no, følger værmeldingene og gjør sikringstiltak, sier justisministeren.

Hun sier det er sterkt å tenke på dem som har vært gjennom flomtoppen, eller får den nå.

- Det er mange som fortsatt er i krise, og som kommer til å stå i krise i flere dager, så dette er ikke over, selv om det har sluttet å regne, sier Mehl.

Savnet nødvarsel

Onsdag snakket Dagbladet med Kjetil Martinsen, som bor i nærheten av Braskereidfoss Kraftverk i Våler, der demningen ved kraftverket brast.

Martinsen fortalte at han undret seg over myndighetenes nødvarslingssystem. Han syntes det var fint å få et varsel om ekstremvær, men rart at han ikke fikk varsel da demningen var i ferd med å briste.

På spørsmål om hva hun tenker om at det varsles på ulike måter om litt ulike ting, svarer Mehl:

- De konkrete vurderinger av når og hvor det skal sendes ut varsel er det politiet som gjør i samråd med for eksempel kommunene, og der kommer vi til å ta med oss mange nyttige erfaringer fra denne hendelsen.

- Dette er jo en av de første store hendelsene der nødvarselet er brukt, for det er jo helt nytt, og jeg er glad det er på plass. Det er viktig at vi kan nå ut til befolkningen når det er nødvendig, tilføyer hun.

- Tar med erfaringene

Hun sier at hun har snakket med krisestaben og kraftverket i Våler, og blitt fortalt at det ble gjort tiltak for å nå ut til de som måtte evakueres der, med SMS-varsling og dørbanking.

- Det kan være mange tiltak som virker sammen. Jeg er glad vi har fått erfaringer med nødvarselet, og det er helt sikkert forbedringer vi kan gjøre for å finne ut hvordan det fungerer optimalt, sier Mehl.

- Kan du forstå at de i Våler syntes det var merkelig?

- Det var viktig for Våler kommune i går å nå ut til dem som bor tett på Glomma. Det var et enormt kraftverk og en enorm demning som var i fare, og man var fryktet at vannstanden ville stige over en del husstander nærmest elva, svarer Mehl og fortsetter:

- Jeg vet de brukte andre måter på å nå ut til dem. Nødvarsel er vanskelig å nå ut helt ned på husstandene, og den demningsbristen var ikke til fare for hele Våler kommune, slik jeg har forstått det, men for de husstandene helt nærmest elva. Det er vurderinger som ble gjort der, som vi må ta med erfaringer fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer