Varsler om krise på fødeavdelingene:

- Mange er redd for å gå på jobb

Flere steder er fødeavdelingene nå så underbemannet at jordmødrene er redd for å gjøre feil, og antallet ansatte lekker som en sil, forteller Jordmorforbundet, som nå mener situasjonen er kritisk.

HEKTISK: Hovedtillitsvalgt på Kvinneklinikken i Stavanger forteller om en svært hektisk sommer for jordmødrene. - De er redd for å gjøre feil når de er så trøtte og slitne, sier Mette Øfstegaard. Foto: Carina Johansen / NTB
HEKTISK: Hovedtillitsvalgt på Kvinneklinikken i Stavanger forteller om en svært hektisk sommer for jordmødrene. - De er redd for å gjøre feil når de er så trøtte og slitne, sier Mette Øfstegaard. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke holdt Jordmorforbundet krisemøte med jordmødre og tillitsvalgte for å gjøre opp status nasjonalt.

- Konklusjonen er at situasjonen er veldig alvorlig. Hele landet var representert på møtet, og det som går igjen er økende sykefravær, og et økende antall jordmødre som slutter og melder tilbake at denne sommeren har vært den verste noensinne. Situasjonen er helt på grensen, og det er ikke forsvarlig at jordmødre jobber så mange vakter i strekk uten pause. Det går utover pasientsikkerheten, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet til Dagbladet.

Ved Stavanger universitetssykehus (SUS) har sommeren vært svært hektisk for jordmødrene, sier hovedtillitsvalgt Mette Øfstegaard til Dagbladet.

- Det har ført til at mange har vært redde for å gå på jobb, for de vet at det er vakter ledige og at de kan bli pålagt å jobbe dobbelt. De er redd for å gjøre feil når de er så trøtte og slitne. Mange jordmødre har også opplevd at de har vært for uerfarne for det ansvaret de har fått. Men det har ikke vært noen andre å ta av.

Frykter feil

Norske fødeavdelinger manglet 1700 vakter denne sommeren, ifølge Jordmorforbundet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer