«Mange er redde for å få en kniv i ryggen»

- Det er ingen tvil om at Rune Gerhardsen er en ressurs for Arbeiderpartiet. Han kan bli statsråd, han, dersom han viser partiet at han er til å stole på. Men for mange i partiet er redde for å få en kniv i ryggen, sier Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-veteranen Thorbjørn Berntsen sier oppsiktsvekkende rett ut det mange i Ap tenker: Rune Gerhardsen har seg selv å takke for at han ikke har nådd nærmere toppen i Ap. Han har kommet med for mange soloutspill, han har såret for mange og tråkket for mye på partiorganisasjonen.

- Rune er en person med store politiske ressurser. Han kan brukes på de mest framstående posisjoner, han, hvis han bare stokker beina i forhold til partiet, sier Berntsen til Dagbladet.

Dette er det mange i Ap som tenker, men ikke tør å si høyt.

Skaper konflikter

- Rune er en konfliktskaper. Og det trenger ikke Ap i disse tider, tvert imot. Det tror jeg er grunnen til at han ikke ble nominert på sikker plass. Folk stoler ikke på ham. De har erfart at han går sine egne veier og ikke nøler med å snakke programmet rett imot, sier en av Rune Gerhardsens motstandere.

Thorbjørn Berntsen sier at dersom Rune Gerhardsen skal komme opp og fram i Ap, må han rydde opp, ikke minst i forhold til partileder Thorbjørn Jagland.

- Mange er usikre på om Rune er til å stole på, sier Berntsen.

De aller fleste i Ap mener Rune Gerhardsen er en særdeles begavet politiker. Hva er grunnen til at han da taper kampen om en femteplass på Oslo-lista mot en ung, nesten ukjent politiker?

Soloutspill

Kilder i Ap peker på en kombinasjon av flere forhold: Rune Gerhardsen har kommet med for mange soloutspill på tvers av partiets vedtatte politikk. I et parti som Ap er det nærmest helligbrøde. På denne måten har han skaffet seg motstandere helt til topps i partiet. Gamle kriger lå under da nominasjonen ble avgjort på et dramatisk møte tirsdag i denne uka.

Men det som kanskje framfor noe slo ut Gerhardsen denne gangen, hevder flere, er hans nærmest bortskjemte mangel på interesse for å bygge allianser og maktbaser.

Hans sterkeste støttespillere fra den tida han var byrådsleder i Oslo, er mer eller mindre ute av posisjoner i partiet. Hans motstandere hadde gjort et langt grundigere politisk fotarbeid.

Kommunikasjonseksperten Rune Gerhardsen satset alt på å vinne møtet med det han er best til, å tale og begeistre.

- Han har aldri trengt noen maktbase, andre har ordnet opp for ham. Men ingenting kommer gratis. Man må gjøre en jobb, man må faktisk gidde å snakke med folk. Han synes det er forunderlig at han ikke vinner når det er framført så gode argumenter for ham. Han gjør det til en folkeavstemning om Rune G. Det er måte på å være fokusert på egen person. Dette er litt av det som gjorde at han ikke ble valgt, sier en kilde til Dagbladet.

At Rune Gerhardsen har standpunkter det er strid om, mener Thorbjørn Berntsen er uproblematisk.

- Politisk uenighet er legitimt. Der gjelder det å respektere de vedtak som blir fattet. Men hvis det blir bare soloutspill, da nytter det ikke å drive partiarbeid.