Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjelpetelefonene:

- Mange er redde

Coronautbruddet har gitt hjelpetelefonen til Mental Helse like stor pågang som etter Ari Behn tok livet sitt i romjula.

ALENE: Omtrent 70 prosent av de som ringer til Mental Helses hjelpetelefon bor alene. Foto: Shutterstock
ALENE: Omtrent 70 prosent av de som ringer til Mental Helses hjelpetelefon bor alene. Foto: Shutterstock Vis mer

Den siste uka har mange nordmenn fått snudd hverdagen på hodet etter at corona-viruset brøt ut i Norge. Det spesielt etter at regjeringen innførte de strengeste tiltakene siden andre verdenskrig.

Mange har enten sittet i karantene eller vært isolert i eget hjem for å forhindre at det smittsomme viruset skal spre seg.

Den ekstraordinære situasjonen har ført til økt pågang hos forskjellige hjelpetelefoner. Til vanlig får Mental Helses hjelpetelefon i gjennomsnitt 163 samtaler i døgnet.

- Nå har vi vært oppe i nesten 900 anrop i døgnet, og vi får svart på rundt 63 prosent av de, forteller kommunikasjonssjef Kristin Bergersen til Dagbladet.

Bergersen sier det er på samme nivå som i romjula i fjor, rett etter det ble kjent at Ari Behn tok sitt eget liv.

Frykter for framtida

- 70 prosent av dem som ringer oss bor alene, og i en sånn situasjon som vi er i nå er det mange som trenger noen å snakke med, sier Bergersen.

Kommunikasjonssjef i Mental Helse, Kristin Bergersen. Foto: Rune Hammersborg / Mental Helse
Kommunikasjonssjef i Mental Helse, Kristin Bergersen. Foto: Rune Hammersborg / Mental Helse Vis mer

Hun sier de ikke fører noen statistikk på om de som ringer er i karantene eller ikke.

- Det er mye ensomhet, frykt for sykdom, frykt for økonomi og frykt for framtida. Mange er bekymret for hvordan dette skal gå.

Hun sier de skulle ønske de hadde mulighet til å svare flere, men at de ikke har kapasitet til å svare alle.

- Det handler om at folk blir stående i kø, og da ikke får den samtalen de har sett for seg. Det er en utfordring som handler om å ha nok linjer, og nok folk. I tillegg har vi hatt utfordringer med ustabilt nett, sier Bergersen og fortsetter:

- Det er jo ikke heldig hvis man blir brutt i samtale eller chat. Da kan terskelen bli høyere for å ta kontakt igjen.

Ruster opp

De siste ukene har de rustet opp for å være klare til å bistå i krisen.

Åpningstider for chattetjenester er forlenget, og det er også åpnet for en telefon for foreldre.

- «Foreldresupport»-tjenesten er egentlig laget for ferske foreldre, eller foreldre med små barn. Nå har vi utvidet den. Vi antar at det er mange foreldre som trenger tips til hva de kan gjøre i denne situasjonen, sier Bergersen.

Hjelpetelefonen er døgnåpen.

- Vi vet at mange som sliter psykisk i utgangspunktet får det verre, fordi de nå ikke får den hjelpen de trenger når helsevesenet må prioritere annerledes. Vi kommer til å etterspørre kommunene hva de gjør for å bistå de som sliter psykisk, sier hun.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Så økning 13. mars

Også i Kirkens SOS har de opplevd at flere har tatt kontakt. Kommunikasjonsansvarlig Hailey Hammer sier til Dagbladet at de alltid har stor pågang.

- Vi så likevel en markant økning fredag 13. mars, da alt eskalerte med hjemmekontor og karanteneregler. Det gikk fra 500 anrop på torsdag til 900 på lørdag, forteller hun.

Hammer sier de har hatt litt over gjennomsnittlig pågang siden, men har besvart rundt 5000 henvendelser siden torsdag.

- De fleste som ringer sliter med uro og angst knyttet til virusutbruddet, men mange er også bekymret for at mye av vanlig psykisk helsehjelp er stengt.

Hun sier at isolasjon har en negativ påvirkning på psykisk helse.

- Selv om vi klarer oss godt ved å kontakte venner og familie på telefon, blir det etterhvert krevende å ikke ha fysisk kontakt. Det kan også være vanskelig for dem som ikke sliter fra før, sier Hammer til Dagbladet.

Hele Norges coronakart