Wagner:

- Mange er ute etter ham

Advokaten til den tidligere Wagner-soldaten frykter for sikkerheten hans i Norge. - Det er mange som er ute etter ham, sier Wagner-ekspert.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer
Publisert

Natt til fredag tok den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev (26) seg ulovlig inn i Norge fra Russland.

Etter en dramatisk flukt over den norsk-russiske grensa, med grensevakter og sinte hunder hakk i hæl, banket han på en dør i Pasvik i Finnmark og ba om hjelp. Kort tid seinere ble han pågrepet av norsk politi og en grensepatrulje fra Forsvaret.

Medvedev, som anser det som en sikker død å bli sendt tilbake til Russland, søker nå asyl i Norge. Advokaten hans, Brynjulf Risnes, frykter imidlertid at han ikke er trygg her heller.

Les mer om Wagner-avhopperens dramatiske flukt her:

- Kan bli utsatt for noe

Den russiske uavhengige menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu skal ha bistått Medvedev i sin flukt fra Wagner-gruppa. Torsdag skriver organisasjonens leder, Vladimir Osetsjkin, i et innlegg på Facebook at det har blitt konkludert med at «Medvedevs liv er i stor fare».

Norske myndigheter har hittil holdt kortene tett til brystet hva gjelder sikkerhetssituasjonen rundt Wagner-avhopperen. Tidligere denne uka ble det imidlertid opplyst om at han har blitt fraktet til et hemmelig sted i Oslo-området, der det er iverksatt ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt ham.

- Frykter dere at han kan være i fare?

- Ja. Det er derfor det er satt inn ekstraordinære sikkerhetstiltak, sier Risnes.

Hvilke sikkerhetstiltak det er snakk om, ønsker ikke Risnes å kommentere.

- Det er politiet som har vurdert sikkerhetsrisikoen og iverksatt tiltak ut fra de vurderingene som er gjort. Alle er enige om at det er en viss risiko for at han kan bli utsatt for noe, sier han.

ADVOKAT: Brynjulf Risnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ADVOKAT: Brynjulf Risnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Er Medvedev selv bekymret for at han ikke er trygg i Norge?

- Det snakker vi ikke så mye om, men det er klart at han ikke er glad for disse sikkerhetstiltakene. Han skulle gjerne gått fri, men han skjønner hvorfor det ikke er mulig nå.

Dagbladet har vært i kontakt med Politiets utlendingsenhet (PU), Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Kripos for en kommentar om sikkerheten rundt Medvedev. De ønsker ikke å kommentere saken.

- Ikke trygg

Karen Philippa Larsen ved Dansk Institutt for Internationale studier er ekspert på Wagner-gruppa.

Hun tror mange nå kan være ute etter Medvedev.

- Lekkede videoer og informasjon viser at Wagner-gruppa håndterer avhoppere og desertører på en forferdelig og voldelig måte. Vi har sett at tidligere desertører har blitt overgitt til Wagner-gruppa når de har returnert til Russland, og mye tyder på at det samme vil skje dersom Medvedev blir sendt tilbake. Men jeg er ikke kjent med at Wagner-gruppa har operert utenfor Russland og Ukraina - heller ikke i et forsøk på å få tak i avhoppere og desertører, sier Larsen til Dagbladet.

Hun legger til:

- Men hvis Medvedev er den han sier han er - og sitter på den informasjonen han hevder han gjør - er det nok mange andre som er ute etter ham, blant annet personer fra det russiske sikkerhetspolitiet FSB. Derfor er han nok ikke fullstendig trygg i Oslo.

WAGNER-SOLDAT: Bildet skal vise tidligere Wagner-soldat Andrej Medvedev og en annen mann. Det er uklart hvem denne mannen er, og om han har tilknytning til Wagner-gruppa.
WAGNER-SOLDAT: Bildet skal vise tidligere Wagner-soldat Andrej Medvedev og en annen mann. Det er uklart hvem denne mannen er, og om han har tilknytning til Wagner-gruppa. Vis mer

Wagner-eksperten understreker at vi foreløpig vet lite om Medvedev og hvilken informasjon han sitter på.

- Han har sagt at han har vært kommandør for en liten gruppe soldater. Det virker som at lederstillingen hans i Wagner har vært på et relativt lavt nivå og han har derfor, etter all sannsynlighet, begrenset informasjon om Wagners politiske forbindelser, sier hun og fortsetter:

- Men at han vet ting det offisielle Russland ikke ønsker at skal komme ut til offentligheten, er jeg nesten helt sikker på. Alt av informasjon og detaljer fra innsida av Wagner-gruppa vil kunne skade russiske myndigheter, ettersom det er en organisasjon som får lov å operere i Russland.

- Ville henrette meg

I knappe fem måneder var Andrej Medvedev kommandohavende i den beryktede leiesoldatgruppa Wagner.

Da hans underordnede Jevgenij Nuzjin på brutalt vis ble henrettet av sine egne i november, bestemte han seg for å desertere. I desember flyktet han og har siden vært som sunket i jorda - helt til han tok seg over grensa og søkte asyl i Norge forrige uke.

- Jeg rømte fra Russland fordi Wagner og det russiske sikkerhetspolitiet FSB var ute etter meg. Jeg var i fare. De ville henrette meg, sier han i et intervju med Gulagu.net etter flukten til Norge.

Medvedev hevder å ha bevitnet flere krigsforbrytelser i Ukraina, og har sagt at han nå er villig til å fortelle norske myndigheter om det han har opplevd. Om Medvedev har begått krigsforbrytelser selv er et sentralt spørsmål norske myndigheter må ta stilling til, og som kan påvirke hvorvidt han vil få asyl i Norge eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer