Dumpesesongen er i gang

- Mange får friske dyr avlivet for å kunne reise bort

Dumpesesongen er i gang og hvis du reiser fra kjæledyret ditt i sommer, risikerer du opptil 17 200 kroner i bot.

STOR PÅGANG: Hos Foreningen for omplassering av dyr er pågangen av katter stor nå, og det er mange grunner til at folk plutselig må kvitte seg med dyrene sine. Reporter og video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Tre små kattunger trenger et nytt hjem før sommerferien», heter det i en nylig utgitt annonse på markedsplassen Finn.no.

Etter noen videre tasteklikk i søkefeltet, finner man raskt ut at disse ikke er alene.

Bare under morgentimene onsdag var det blitt lagt ut 86 «nye» katter og 76 «nye» hunder på nettsida. Mange av dem gis bort gratis.

- Nå starter den virkelige høysesongen for alle våre frivillige arbeidere og 27 lokalavdelinger. I fjor tok vi hånd om 8300 dyr. I år rapporteres det at tallene kommer til å bli enda høyere, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, til Dagbladet.

Historien gjentar seg hvert eneste år.

Bruker allergi som unnskyldning

Ifølge Nordlys har lokalavdelingen til Dyrebeskyttelsen Norge i Tromsø mottatt 209 katter som trenger et sted å bo, noe som er en rekord for lokalavdelingen. De har aldri hatt så mange katter i juni før – eller i det hele tatt.

- Mange av dem som tar kontakt oppgir allergi i familien som årsak til at de ikke kan ha katten. Vi synes det er påfallende at så mange får allergi nettopp på denne tida av året, sier styreleder Therese Rye til avisa.

- Vi trenger 30 nye fosterhjem for å kunne håndtere situasjonen. Og så må katteeierne der ute skjerpe seg. Særlig de på bygda, legger hun til.

Men problemet utspiller seg ikke bare her.

Kastet kattunge ut vindu

Forrige uke kunne Drammens Tidende omtale historien til en gutt som ble vitne til at noen kastet en kattunge ut av et bilvindu foran seg i høy fart.

Helle Thorstensen så et innlegg om saken på Facebook-gruppa til den frivillige organisasjonen «Kattehjelpen Drammen og omegn», og var en av mange som reagerte på hendelsen.

«Du som kastet ut en kattunge i fart mellom Montér og Cater på Liertoppen. Har du virkelig ikke mer respekt for et dyr? Pusen er nå død og henter har gitt den en begravelse hjemme hos seg. Mopeden bak så at du kastet kattungen ut vinduet», skriver hun på sin egen Facebook-profil.

- Nå er dumpesesongen i gang. Folk har lagt ferieplaner, og da passer det dårlig å ha dyr. Det ender med at noen gjør slike grusomme ting, sier hun til Drammens Tidende.

- Avliver friske dyr

Leder og veterinær i dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, forteller til Dagbladet at flere avliver helt friske dyr for å kunne ta seg utenlandsferie.

LEDER: Siri Martinsen i NOAH. Foto: Bente Isefjær
LEDER: Siri Martinsen i NOAH. Foto: Bente Isefjær Vis mer

- Mange får friske dyr avlivet for å kunne reise bort. Det ikke er ulovlig fordi det ikke telles som fysisk dumping, men det er ekstremt uetisk, sier hun.

Martinsen synes det er merkelig at det fortsatt finnes et såpass stort antall dårlige dyreeiere i landet, etter at nye, strengere regler har blitt innført og flere kampanjer gjennomført.

- Disse eierne har ikke forståelse over dyrenes verdi. Mange som for eksempel får seg kattunger ønsker å kvitte seg med dem til enhver pris, og gir dem ikke videre til ansvarlige eiere, sier hun.

Noe annet Martinsen ser på som problematisk, er folk som ikke melder fra når de blir vitne til dumping eller etterlatte dyr som ikke har det bra.

- Det må fortsatt jobbes for å øke bevissthet rundt dyrs verdi. Folk må forstå at det å dumpe eller etterlate seg dyr, er ulovlig og straffbart. Det er også viktig at folk som blir vitne til dette melder fra, enten selv eller til en organisasjon, sier hun.

Politianmeldelse

Om det er noen som behandler dyrene sine dårlig er det Mattilsynet som bøtelegger eierne. Det forteller etterforsker ved dyrekrimenheten i Vest politidistrikt, Elise Guddal Flo, til Dagbladet.

- Dyrevelferdsloven sier at eieren skal sikre at dyret får godt tilsyn og stell. Dersom dyreeier forlater dyret sitt i en hjelpeløs tilstand kan det føre til reaksjoner i form av et overtredelsesgebyr, sier Guddal Flo.

- Boten varier med tanke på alvorlighetsgrad og dyrets tilstand. De groveste overtredelsene vil bli politianmeldt.

- 17 200 kroner i bot

Ifølge Budstikka risikerer du opptil 17 200 kroner i bot om du reiser fra dyret ditt uten tilstrekkelig tilsyn.

Seksjonssjef i dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, skriver i en e-post at de ikke gir ut bøter, men overtredelsesgebyr. Hun har funnet to saker hvor det har blitt gitt:

  • Sak 1 i 2017: 4200 kroner for å reise fra hunden i 3-4 dager uten tilsyn.
  • Sak 2 i 2016: 5125 kroner for å forlate en katt i 5 uker uten tilsyn.

Sakene gjelder derimot ikke dumping av dyrene, men eieren hadde reist fra dyrene sine uten tilsyn.

- Hvor store bøter kan bli gitt for dumping av kjæledyr?

- Vi har ikke oversikt over forenklede forelegg eller bøter som blir ilagt av politiet eller rettsapparatet. Det er ikke sikker at en sak om dumping av dyr har vært innom Mattilsynet, og saken kan derfor være meldt til politiet av andre enn oss, skriver Guddal Flo.

ID-merking = rettsvern

I tillegg har dyr som ikke er ID-merket i praksis ikke rettsvern, ettersom det er fritt fram å dumpe umerkede dyr. Dyrebeskyttelsen Norge har derfor arbeidet for å utbedre en slik merking i over 40 år.

DAGLIG LEDER: Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad
DAGLIG LEDER: Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad Vis mer

- For å få bukt på problemet kan det innføres obligatorisk ID-merking. Eier kan også ta ansvar ved å kastrere dyret. Når man skaffer seg et dyr, må man ha forståelse for at det kan ende opp med å leve lenge. Det kan også ende opp med å føde barn, sier Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen.

Hun forteller videre at omplassering og dumping av dyr også handler om dårlig planlegging og ansvarsfraskrivelse.

- Måten kjæledyr blir dumpet på blir stadig mer kreativ rundt disse tider. Hvis man ikke har råd eller mulighet til å arrangere dyrepass for dyret sitt, skal man i prinsippet ikke dra fra det. Blir dette likevel et så stort problem at man ender opp med å etterlate det, skulle man aldri skaffet seg dyret i utgangspunktet, sier hun og legger til:

- Man må sikre seg at dyret man eier får sine lovpålagte rettigheter ivaretatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer