Mange får mens-trøbbel

Det er økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser etter coronavaksinasjon hos unge kvinner, viser FHI-undersøkelse.

BRYSOMT: Minst 1 av 10 kvinner har fått blødningsforstyrrelser etter coronavaksine. Så langt regnes bivirkningene som forbigående. Foto: NTB
BRYSOMT: Minst 1 av 10 kvinner har fått blødningsforstyrrelser etter coronavaksine. Så langt regnes bivirkningene som forbigående. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) de første resultatene fra befolkningsundersøkelsen om bivirkninger av coronavaksinene for de mellom 18 og 30 år.

Studien bekrefter det som tidligere har vært rapportert og mistenkt – coronavaksine kan føre til menstruasjonsforstyrrelser.

5688 kvinner har deltatt i spørreundersøkelsen.

Flere rammes

Nesten 14 prosent av kvinnene opplevde kraftigere blødning etter første vaksinedose. 15 prosent opplevde kraftigere smerter.

Det var en signifikant økt risiko for menstruasjonsforstyrrelser etter vaksine mot covid-19, konkluderer studien. Først og fremst økte risikoen for mer kraftig blødning, men også at blødningen varte lenger enn vanlig og at det var kortere intervall mellom blødningene.

Det var også økt risiko for andre menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinen.

Gjelder unge

Legemiddelverket har så langt behandlet 3045 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser, går det fram av den siste bivirkningsrapport publisert torsdag 20. januar.

«De fleste meldingene gjelder kvinner mellom 20 og 49 år. 303 av disse meldingene er klassifisert som alvorlige. I flere av disse er det ikke menstruasjonsforstyrrelsen, men andre plager som er meldt samtidig, som gjør at meldingen samlet sett klassifiseres som alvorlig», står det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer