-  Mange flere barn er smittet

Folkehelseinstituttet tror at langt flere enn det som til nå er kjent, er smittet av den hissige e. coli-bakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet har bedt alle landets allmennleger om å ta prøver av barn med diaré. Det er sannsynligvis langt flere smittede barn enn de sju som er oppdaget til nå, og som alle ble innlagt på sykehus med akutt nyresvikt. Trolig er alle rammet av den farlige e. coli O103-bakterien, og dersom det er kjøttdeig fra Gilde som har gjort dem syke, mener Folkehelseinstituttet at langt flere barn er blitt smittet. De er bare ikke blitt undersøkt grundig nok.

70 barn

-  Vi er litt overrasket over at ikke flere er blitt alvorlig syke, sier Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet. Instituttet sendte i går ut en skriftlig melding til alle landets leger om å ta avføringsprøver av barn som har kraftig diaré. Fem til ti prosent av dem som får e. coli- bakterien i seg, blir alvorlig syke.

Det vil si at man statistisk regner med at minst 70 barn er infisert, og har hatt eller kommer til å få diaré som følge av e.coli bakterien.

Negative prøver

Ingen av de 100 første prøvene som er tatt av kjøttdeigen viser spor av e. coli 103. 50 av prøvene er tatt fra produksjonsanlegget på Rudshøgda, de resterende fra varer som er trukket tilbake fra butikk. Mange prøver gjenstår imidlertid før hele det arresterte partiet på 65 tonn tilbakekalt kjøtt kan «frifinnes».

-  Vi er glade for at prøvene er negative, men inntil mistanken mot oss er lagt helt bort, vil vi fortsette med prøver, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Gilde.

SKYLDES UVITENHET: Kjøttdeig har fått et ufortjent dårlig rykte, mener Erik Strøm-Larsen i Strøm-Larsen kjøttbutikk på Torshov.