BRUTAL VOLD: En gruppe voldelige demonstranter roper slagord og danser mens de holder våpen som økser, kniver og andre metallgjenstander under en anti-utlending protest i Jeppestown - en forstad i Johannesburg. Foto: Ihsaan Haffejee / AA / ABACAPRESS.COM
BRUTAL VOLD: En gruppe voldelige demonstranter roper slagord og danser mens de holder våpen som økser, kniver og andre metallgjenstander under en anti-utlending protest i Jeppestown - en forstad i Johannesburg. Foto: Ihsaan Haffejee / AA / ABACAPRESS.COMVis mer

- Mange flere kan miste livet

Innvandrerne får svi for den politiske neglisjeringen av de fattige i Sør-Afrika, mener Afrika-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De brutale angrepene mot Sør-Afrikas utlendinger fortsetter etter at Zulu-kongen Goodwill Zwelithini sa at innvandrerne har skyld i kriminaliteten i landet og må «pakke sekken og dra». Bevæpnet med kniv og øks jakter mobben på utlendinger de vil ha ut av landet.

Zwelithini har senere sagt at talen hans ble misforstått, men Afrika-ekspert og seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt Elling Tjønneland, sier til Dagbladet at angrepene ikke er overraskende.

Sør-Afrika har stor grad av arbeidsinnvandring og samtidig en befolkning hvor omlag 40 prosent er fattige. Nå blir utlendingene skyteskiver for de fattiges frustrasjon, sier Tjønneland.

- Jeg vil jo tro at hvis man ikke får bukt med dette i løpet av dager, maks en uke, så vil problemene vokse seg veldig mye større og mange flere personer kan miste livet. 

Omtrent ti prosent av Sør-Afrikas befolkning er innvandrere.

- Afrikas New York Tjønneland sier det er tre hovedårsaker som danner bakteppet for opptøyene i Sør-Afrika. Den første er migrasjonen fra hovedsakelig afrikanske nabostater, men også lengre nord.

- Johannesburg er liksom Afrikas New York, sier Tjønneland.

Han forklarer at etter demokratisering i Sør-Afrika i -94 kom nesten to millioner mennesker fra Zimbabwe for å søke lykken. De kom på grunn av den økonomiske krisen i sitt eget hjemland. 

FREMMEDHATET SPRER SEG: De brutale angrepene mot Sør-Afrikas innvandrere fortsetter. På bildet ligger en mann som angivelig skal ha blitt angrepet og knivstukket av en mobb i Johannesburg. Mannen, som opprinnelig skal være fra Mozambik ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene han ble påført. Foto:  EPA / KEVIN SUTHERLAND
FREMMEDHATET SPRER SEG: De brutale angrepene mot Sør-Afrikas innvandrere fortsetter. På bildet ligger en mann som angivelig skal ha blitt angrepet og knivstukket av en mobb i Johannesburg. Mannen, som opprinnelig skal være fra Mozambik ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene han ble påført. Foto: EPA / KEVIN SUTHERLAND Vis mer

- Hvis du går i restaurantverdenen i Cape Town eller Johannesburg vil du se en stor overrepresentasjon av personer fra Zimbabwe som jobber som servitører for eksempel, forteller Tjønneland. 

Arbeidsinnvandrerne har god utdannelse, men får ikke jobb i hjemlandet. Samtidig snakker de godt engelsk og er attraktive på de Sør-Afrikanske jobbmarkedet.

- Utlendinger som gjør det godt blir fort skyteskiver, forklarer Tjønneland.

Store ulikheter Seniorforskeren mener opptøyene føyer seg inn i et mønster i landet man har sett gjennom de siste 10 årene. Sør-Afrika er et land med 50 millioner mennesker, hvor nesten 40 prosent av befolkningen er fattige. 

- Det er inget annet land som har større ulikhet mellom fattig og rik, sier Tjønneland. 

De fattige sliter og situasjonen for dem står på stedet hvil. Ifølge Afrika-eksperten griper den frustrerte befolkningen veldig lett til opptøyer for å vise sin misnøye og for å demonstrere.

- 40 prosent av den svarte befolkningen lever i fattigdom og 25 prosent har ikke arbeid. I en by som Cape Town hvor det bor rundt 4 millioner mennesker bor rundt 600-700.000 mennesker i skur, ramser Tjønneland opp.

Utnyttes politisk Han mener et annet stort problem er det politiske lederskapet i landet og at enkelte maktpersoner ser sitt snitt til å utnytte den gnisten som er så lett antennelig i befolkningen til å styrke sin egen posisjon.

DEMONSTERER MOT FREMMEDFRYKT: Samtidig som de voldelige opptøyene mot utlendinger sprer seg i Sør-Afrika holder befolkningen i Maputo, Mosambik demonstrasjon mot fremmedfrykt - også kalt xenofobi. Foto: EPA / ANTONIO SILVA
DEMONSTERER MOT FREMMEDFRYKT: Samtidig som de voldelige opptøyene mot utlendinger sprer seg i Sør-Afrika holder befolkningen i Maputo, Mosambik demonstrasjon mot fremmedfrykt - også kalt xenofobi. Foto: EPA / ANTONIO SILVA Vis mer

- Zulu-kongen er et eksempel, mener Tjønneland.

Goodwill Zwelithini er stor på landsbygda og kan bruke denne situasjonen til å styrke sin posisjon innover i byområdene.

- Problemet er at de politiske lederne neglisjerer behovet til de aller fattigste, forklarer han, og legger til at han tror dette er en uro og misnøye det vil ta tid å få bukt med.

Politisk løsning Minst seks mennesker er drept og flere tusen innvandrere har flyktet fra sine hjem siden voldsbølgen startet i havnebyen Durban for snart tre uker siden. Natt til lørdag ble en rekke butikker i Johannesburg angrepet, ifølge politiet.

- Over 30 personer ble pågrepet i natt. Akkurat nå er situasjonen under kontroll, men vi planlegger å sette ut flere styrker, sier polititalsmann Lungelo Dlamini lørdag formiddag.

De pågrepne vil bli siktet for vold, skade på andres eiendom, innbrudd og tyveri, sier Dlamini.

Tjønneland mener politiet må være i stand til å håndheve ro og orden, men så ligger det overordnede ansvaret hos det politiske lederskapet.

VOLDELIGE DEMONSTRASJONER: Sør-Afrikanere demonstrerer mot innvandrere i Johannesburg fredag 17. april. Flere butikker og biler ble påtent i løpet av natten, til tross for at president Jacob Zuma ba befolkningen om å stoppe de fremmedfiendtlige angrepene. Foto: AP Photo / Shiraaz Mohamed
VOLDELIGE DEMONSTRASJONER: Sør-Afrikanere demonstrerer mot innvandrere i Johannesburg fredag 17. april. Flere butikker og biler ble påtent i løpet av natten, til tross for at president Jacob Zuma ba befolkningen om å stoppe de fremmedfiendtlige angrepene. Foto: AP Photo / Shiraaz Mohamed Vis mer

- Man må stå opp og mobilisere samfunnet til å ta avstand fra fremmedfrykten. Man klarte det i 2008, sier han. 

Fredag møtte Sør-Afrikas utenriksminister diplomater fra andre afrikanske land i Pretoria for å prøve å finne løsninger på voldsbølgen.

HOLDER VAKT: En poltimann står vakt i en utenlandsk drevet bilforetning i Jeppestown - et område i Johannesburg. Foto: AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN
HOLDER VAKT: En poltimann står vakt i en utenlandsk drevet bilforetning i Jeppestown - et område i Johannesburg. Foto: AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN Vis mer