KNIVSTUKKET OG DREPT: 
Mannskaper fra politi og ambulansetjenesten rykket ut etter at en politimann ble stukket med kniv i en leilighet i Mo i Rana onsdag ettermiddag.
Foto: Rami Abood / SCANPIX
KNIVSTUKKET OG DREPT: Mannskaper fra politi og ambulansetjenesten rykket ut etter at en politimann ble stukket med kniv i en leilighet i Mo i Rana onsdag ettermiddag. Foto: Rami Abood / SCANPIXVis mer

- Mange føler med dem i dag

Kolleger samles på politistasjonen i Mo i Rana for å minnes politimannen (59).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ingen er foreløpig pågrepet etter at en politimann (59) ble stukket ned og drept i en kommunal bolig i Mo i Rana. I kveld samles kollegene på politistasjonen i Mo i Rana.

- Kollegene er på vei for å samles på politistasjonen nå. De som måtte ønske det, kan finne trøst og styrke hos hverandre, sier lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Helgeland, Anita Brattaas Mikalsen.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, skal etter planen reise til Mo i Rana i morgen.

- Nok en gang skjer det en tragedie, og det er veldig spesielt at det ikke er mange ukene siden det skjedde sist, sier Johannessen.

Så sent som 4. mars i år ble en politimann kjørt ned og drept under en biljakt. Politimannen var i ferd med å legge ut ei spikermatte i forbindelse med en biljakt på E18 utenfor Grimstad.

Tragedie i 1998
For 12 år siden rammet også tragedien det samme politidistriktet. Det var i 1998 at to politimenn ble skutt og drept av en psykiatrisk pasient under en aksjon på øya Austbø.

Politiet bekrefter i en pressemelding i kveld at 59-åringen ble stukket med kniv av en person som skulle hentes for innleggelse ved psykiatrisk sykehus.

- Det er ekstra spesielt at de ble rammet av en lignende hendelse tidligere. Det er mange som føler med dem i dag. Det er selvsagt et sjokk for dem å oppleve noe slikt nok en gang, sier Johannessen.

Han forteller at 59-åringen var en voksen og erfaren politimann, som hadde jobbet i området lenge.

- Dette er en påminnelse om at det er stor risiko forbundet med rutineoppdrag som psykiatri, som vi håndterer ofte, sier Johannessen.

Elleve drept
Totalt elleve politimenn er drept i tjeneste siden krigen her i landet medregnet dødsfallet i dag.

11. mars 1998 ble lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kristian Kirkeby skutt og drept av en psykiatrisk pasient på Austbø i Nordland.

I alt ni tjenestefolk aksjonerte mot øya, der 46-åringen hadde forskanset seg i en bolig. Lamslåtte oppdagen noen av dem 46-åringen med skuddklar rifle gå mot lærerboligen på øya der Wang og Kirkeby hadde posisjonert seg.

«Sigurd! Trond! Han er på vei mot dere med et våpen i hånden», ble det skreket over radiosambandet tre ganger. Men verken Wang eller Kirkeby svarte på anropet.

Sekunder senere falt det tre skudd i rask rekkefølge. Alle tre fra 46-åringens rifle. De to polititjenestemennene rakk aldri å forsvare seg.

TRAGEDIE: Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er preget etter at en 59 år gammel politimann ble drept i tjeneste. 
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
TRAGEDIE: Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er preget etter at en 59 år gammel politimann ble drept i tjeneste. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer