Skyting i Oslo

- Mange føler seg utrygge

Siden 15. august har åtte personer blitt skutt i seks ulike skyteepisoder i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen har mandag møtt justisministeren og ledelsen i Oslo-politiet.

I MØTE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) møtte mandag byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og politimester Beate Gangås for å snakke om situasjonen i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
I MØTE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) møtte mandag byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og politimester Beate Gangås for å snakke om situasjonen i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Oslo er en trygg by, men følelsen av trygghet er subjektiv følelse. Det er mange som føler seg utrygge, og da er problemet stort nok. Et viktig premiss for å gjøre noe med det er blant annet at gjerningsmennene alltid blir tatt.

Det sier Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet som mandag var i møte med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), politimester Beate Gangås og enhetsleder i Enhet Øst John Roger Lund.

Tema for møte var den siste tidas skytinger i Oslo. Politimesteren, statsråden og byrådslederen var alle klare på at det hadde vært et godt møte.

- Vi har en veldig god og konstruktiv dialog med statsråden, og vi har et godt samarbeid med Oslo kommune. Vi er helt avhengig av hverandre, sa politimester Gangås etter møtet.

- Må vinne tillit

Overfor Dagbladet opplyser politimesteren at flere av skyteepisodene har skjedd med bakgrunn i konfliktlinjer i kjente kriminelle miljøer.

For å forebygge flere skyteepisoder peker Johansen på tillit som et viktig virkemiddel, som både politiet og politikerne må jobbe med.

- Tillit er noe man må gjøre seg fortjent til. Jeg opplever at det arbeidet politiet gjør på bakken, med å være til stede, snakke med folk og vise interesse er med å bygge tillit. Men det er ikke noe som vinnes en gang for alle, men noe vi må vinne igjen og igjen. Det er en viktig oppgave både for politikerne og for politiet, sier han.

Byrådslederen påpeker imidlertid at noen av personene som er innblandet i de kriminelle gjengene kommer fra land og områder der man har lav tillit til politikere eller politiet. Han understreker at flere har en bakgrunn fra land med korrupsjon og bestikkelser som ikke innfrir til tillit.

Rundt 50 skytevåpen beslaglagt

Mandag 25 oktober ble en ung mann skutt utenfor Stovner senter i Oslo. Han var det åttende skuddofferet på ti uker i hovedstaden.

Se en oversikt over alle hendelsene nederst i saken.

En av hendelsene fikk fatale konsekvenser. 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble i oktober skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud, og døde av skadene dagen etter.

I denne saken har politiet pågrepet en person for medvirkning til drap. I tillegg er to menn siktet for drap og/eller medvirkning til drap. Mennene er brødrene Valon (35 år) og Visar (32 år) Avdyli fra Bærum. De er internasjonalt etterlyst, og begge tidligere dømt for terrorvirksomhet.

I forrige uke opplyste Enhet øst at de har beslaglagt rundt 50 skytevåpen så langt i år.

- Det er veldig mye. Det viser at det er mye våpen ute i områdene våre, sa leder John Roger Lund i Enhet øst i Oslo-politiet til NTB.

Johansen mener også at det er viktig at politiet har lagt inn arbeid for å beslaglegge våpen.

- Det har vært åtte skyteepisoder. Det skal jo ikke forekomme, så det er veldig bra at politiet har aksjoner for å beslaglegge både skytevåpen, men også slagvåpen, stikkvåpen og macheter. Det er en viktig del av jobben, og politiet viser nødvendigheten av å gjøre det. Det er jo også svært bekymringsfullt, men gledelig at de fleste sakene blir oppklart, sier byrådslederen til Dagbladet.

200 millioner ekstra til politiet

Justisminister Mehl besøkte forrige uke Stovner politistasjon. Her møtte hun blant annet politimesteren. Etter møtet forsikret hun Oslos innbyggere om at hovedstaden er en trygg by.

- Jeg forstår at folk blir bekymret når skytingen skjer på offentlig sted. Men det er viktig å understreke og være tydelige på at Oslo er trygt, sa justisministeren til Dagbladet.

I regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet, som ble lagt fram mandag, foreslår regjeringen å bevilge 200 millioner kroner til politiet for bedre lokal tilstedeværelse, økt bemanning og styrket kriminalitetsbekjempelse. I tillegg er det foreslått bevilget 30 millioner til påtalemyndigheten.

- Vi legger en solid satsing på politi og påtale, sier justisminister Enger Mehl til Dagbladet

Politimester Gangås lover mandag at dersom Oslo politistruktur får noen av de nye midlene, så vil det gå til operativ polititjeneste. Til forebygging, patruljer og etterforsking.

Åtte personer er skutt i Oslo på litt over to måneder:

* Søndag 15. august: To gutter i slutten av tenåra blir skutt i ei T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. Én av dem blir alvorlig skadd. En mann i 30-åra er pågrepet i saken.

* Onsdag 25. august: To menn blir skutt ved en oppgang til en boligblokk på Trosterud. Begge blir fraktet til sykehus med alvorlige skader. Politiet pågriper og sikter to personer, men begge blir seinere løslatt etter at mistanken svekkes.

* Mandag 30. august: En mann i 20-åra blir skutt ved Brynseng T-banestasjon, og han fraktes til sykehus med alvorlige skader. Flere personer blir vitne til skytingen. En mann i 20-åra blir pågrepet, siktet for drapsforsøk.

* Lørdag 2. oktober: En 22 år gammel mann blir fraktet til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt skutt i parkeringshuset ved Oslo Konserthus i Vika. Tre personer er siktet i saken, hvorav én av dem blir internasjonalt etterlyst før blir pågrepet etter ankomst fra Pakistan.

* Torsdag 7. oktober: 20 år gamle Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud og dør av skadene dagen etter. Etter flere uker blir en mann i 40-åra pågrepet, siktet for medvirkning til drap. To andre menn er etterlyst internasjonalt. Alle de siktede er kjenninger av politiet.

* Mandag 25. oktober: En mann som blir beskrevet som «relativt ung» blir fraktet til sykehus etter å ha blitt skutt utenfor Stovner senter. Politiet leter etter en eller flere gjerningspersoner med store styrker, og både politihelikopter, hundepatruljer og andre bakkepatruljer blir koblet inn i søket.

* Politiet uttalte i kjølvannet av Mortensrud-drapet at de tar skyteepisodene på alvor, men at de ikke ser en sammenheng mellom dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer