Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mange følte det kunne ha vært deres mor eller far

Da ordfører Irene Heng Lauvsnes fikk den første meldingen om helikopterstyrten, begynte hun å forberede seg på det verst tenkelige scenarioet.

SORGEN ER STOR: Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes, forteller at sorgen er stor i oljekommunen. Alle kjenner en oljearbeider, og alle har kjent på frykten om at de plutselig en dag ikke skal komme hjem fra jobb. 
Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
SORGEN ER STOR: Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes, forteller at sorgen er stor i oljekommunen. Alle kjenner en oljearbeider, og alle har kjent på frykten om at de plutselig en dag ikke skal komme hjem fra jobb. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRAND / STAVANGER (Dagbladet): To av de elleve nordmennene som omkom i Turøy-ulykka kom fra Strand kommune, en fergetur fra Stavanger.

Begge var ansatt i Halliburton, men på jobb for Statoil, da Super Puma-helikopteret styrtet i en liten holme ved Turøy ved 12-tiden fredag.

Da kommunen fikk høre om helikopterstyrten begynte de å forberede seg på at noen av de som var om bord kunne være fra Strand. De begynte å frykte at det som ikke skal ramme familier fra deres kommune, kanskje kunne ha gjort det.

Så, forholdsvis kort tid etter de første meldingene om styrten, fikk ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) den tragiske beskjeden.

- Det ble en veldig trist dag, sier ordfører Irene Heng Lauvsnes (H), som møter Dagbladet utenfor rådhuset på Jørpeland.

LES OGSÅ: Dette vet vi om de omkomne

- Tenker det kunne vært meg - Det som er spesielt i vår kommune er at i hvert et hjem er det noen som kjenner nordsjøarbeidere. Når vi får vite at to personer fra kommunen vår er omkomne så er det ganske sannsynlig at man kjenner de, og mange tenker at det kunne vært meg, sier Lauvsnes til Dagbladet, som først beskjeden om at to personer i styrten var fra Strand, og seinere fikk beskjeden om hvem de var.

Ordføreren forteller også at minnene etter «Alexander L. Kielland»-ulykken sitter i. Da ble også Strand hardt rammet.

Dagbladet har vært i kontakt med flere personer i Halliburton som kjente de to personene. De sier at ulykken som rammet deres to kolleger er forferdelig og tragisk. Det er et sårt tema å snake om, og andre vil uttrykke seg direkte overfor familiene før de uttrykker seg i media.

- Mange føler en ekstra stor sorg fordi det er så mange som har følt at dette kunne vært deres mor eller far, sier Lauvsnes.

- Kjenner på frykten Strand kommune har 12 400 innbyggere. Alle kjenner ikke alle, men alle kjenner noen som er ute i Nordsjøen.

- Alle kan kjenne noen som er ute. Som innbygger i denne kommunen tenker nok mange på faren ved det å være nordsjøarbeider. Alt kan være farlig, og det går lang tid mellom hver gang det skjer en ulykke, men folk kjenner nok på frykten, sier Lauvsnes.

BRÅTT OG BRUTALT: Sogneprest i Strand, Martin Ivar Arnesen, sier at ulykka skjedde brått og brutalt, og at sorgen da er ekstra tung. 


Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
BRÅTT OG BRUTALT: Sogneprest i Strand, Martin Ivar Arnesen, sier at ulykka skjedde brått og brutalt, og at sorgen da er ekstra tung. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

På lørdag flagget kommunen på halv stang, og søndag ble det holdt en minnesmarkering før søndagsgudstjenesten. Lauvsnes sier at det er familien som framover eier sorge.

- Det er de som må få lov til å styre hverdagene framover og hvilken hjelp de eventuelt ønsker seg, sier ordføreren.

- Brått og brutalt Sokneprest i Strand, Martin Ivar Arnesen, sier at hans oppgave framover er å være på tilbudssiden.

- Jeg skal lytte og høre etter, og skal være der for de pårørende og andre dersom de ønsker det, sier Arnesen, som sier at søndagens gudstjeneste var svært spesiell.

- Først ble det tent lys, og det ble holdt en minnesmarkering. Det ble sagt fine ord, og så hadde vi et par minutters stillhet. Etter markeringen hadde vi dåp. Det hele kan betegnes som livets ytterpunkter. Den store sorgen i den ene enden, og stor glede i den andre enden, sier Arnesen.

Han forteller at mange har behov for å snakke om ulykken og de tragiske følgene.

- Dette skjedde brått og brutalt, og mennesker midt i sine aktive liv, mistet livet, sier Arnesen, som også er del av kommunens kriseteam, som vil være tilgjengelig for folk som trenger å snakke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!