Foto: Jo Straube / Dagbladet
Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Mange foreldre betaler for mye til barnehagene

Mange kommuner krever regelmessig inn turpenger fra foreldre med barnehagebarn. Kunnskapsdepartementet mener denne praksisen er ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen (NTB): Hver måned betaler foreldre med barn i kommunale og private barnehager den stortingsvedtatte maksprisen for en barnehageplass. I tillegg krever de fleste barnehager innbetaling av matpenger. Flere krever i tillegg inn regelmessige turpenger, noe som ikke er tillatt ifølge lovverket, skriver Bergens Tidende.

I oktober 2007 slo Kunnskapsdepartementet, på forespørsel fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, entydig fast at foreldrebetaling utover makspris og kostpenger er i strid med lovverket.

- Det er ikke gjort noen endringer i ettertid som tilsier at vi har noe annet syn i dag, sier Christian Kolstad, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementets barnehageavdeling.

Reglene innebærer at barnehagene kun har anledning til å kreve inn turpenger ved spesielle aktiviteter eller turer som er av en slik art at det ikke kan regnes som en naturlig del av det ordinære barnehagetilbudet. Dette må i så fall godkjennes av et flertall i barnehagens foreldreråd.

Bare i Bergen har avisen fått en liste over 18 kommunale barnehager som tar inn regelmessig turbetaling fra foreldrene. Beløpene varierer fra 18 kroner til 150 kroner i måneden. I de fleste tilfeller er det kommunen som krever turpengene inn via faktura og dermed bryter loven.

Barnehagebyråd Filip Rygg (KrF) sier til avisen at han ikke var klar over praksisen og lover at byrådsavdelingen skal ta kontakt med de barnehagene det gjelder dersom det blir avdekket praksis som strider mot loven.

(NTB)