Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange gjengangere foreslått til Nobels fredspris

President Bill Clinton er også i år foreslått til Nobels fredspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det NTB erfarer er også USAs Balkan-forhandler Richard Holbrooke, FNs generalsekretær Kofi Annan og pave Johannes Paul II blant de foreslåtte kandidatene.

118 forslag

Det er kommet inn 118 forslag på kandidater til Nobels fredspris for 1999. 85 er enkeltpersoner og 33 organisasjoner. Fristen for å nominere kandidater gikk formelt ut 1. februar.

Også avdøde kong Hussein av Jordan er foreslått, men statuttene setter bom for hans kandidatur.

Frelsesarmeen og Leger uten grenser er foreslått i år igjen, det samme NATO og flere avholdsorganisasjoner.

Ikke rekord

- Vi vet ikke hva det endelige tallet på kandidater vil bli, men det blir høyere enn 118. Fortsatt kommer det inn forslag som er poststemplet før fristen gikk ut, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad, som også er sekretær for Nobelkomiteen.

I tillegg kan Nobelkomiteens fem medlemmer komme med sine forslag fram til det første formelle komitemøtet der kandidatlisten blir behandlet. Det møtet finner sted fredag 26. februar.

- Men noen rekord blir det ikke i år, og dessuten kan vi ikke sette rekord hvert år, sier Lundestad, og minner om at det var 139 kandidater i fjor.

Økningen har vært jevn de siste tiårene, med en markert topp på 1990-tallet. På hele 1970-tallet lå antall forslag på 40-50.

- Forslagene kommer fra hele verden, og vi kan virkelig si at Nobels fredspris er blitt global, sier Lundestad.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media